CNA vrea pentru anul viitor un buget de 12.054.000 de lei - proiect

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat, vrea o sumă de 12.054.000 de lei pentru a funcţiona în 2016, potrivit proiectului de buget al CNA adoptat marţi, în şedinţa Consiliului, şi care urmează să fie transmis Ministerului Finanţelor Publice.

131 afișări
Imaginea articolului CNA vrea pentru anul viitor un buget de 12.054.000 de lei - proiect

CNA vrea pentru anul viitor un buget de 12.054.000 de lei - proiect

CNA a aprobat, marţi, cu opt voturi "pentru" (Florin Gabrea, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) solicitarea de buget pe anul 2016 care urmează să fie înaintată Ministerului Finanţelor Publice. Preşedintele CNA, Laura Georgescu, care este ordonator principal de credite al Consiliului, a votat "împotriva" acestui proiect de buget, fără a preciza care sunt motivele care au stat la baza acestei decizii.

Motivul votului împotrivă al preşedintelui CNA ar putea fi însă influenţat de faptul că, faţă de limita comunicată de Ministerul Finanţelor Publice pentru bugetul Consiliului pe anul 2016, de 8.908.000 de lei, majoritatea CNA a solicitat o creştere a acestei limite cu 3.146.000 de lei, până la 12.054.000 de lei. Pe de altă parte, în acest an, CNA are un buget de 8.528.000 de lei.

"Faţă de limita comunicată de Ministerul Finanţelor de buget total de 8.908.000 lei, noi solicităm o creştere a acestei limite cu 3.146.000 de lei şi această creştere se regăseşte în toate tipurile de cheltuieli din cadrul structurii bugetului", potrivit unei prezentări făcute în şedinţa CNA de marţi de reprezentanta Direcţiei Economice a Consiliului.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a spus că "bugetul CNA este la nivel de comună".

"CNA este de mulţi ani într-o subfinanţare cronică. Bugetul CNA este la nivel de comună. Solicitarea noastră pentru anul următor are la bază un plus care rezultă din nevoia de a mai angaja încă opt inspectori în teritoriu, întrucât în momentul de faţă avem zece judeţe neacoperite şi intrăm într-un an electoral în care acest gol se va simţi. De aceea, încercăm să convingem atât Ministerul de Finanţe, cât şi ulterior legiuitorul că este nevoie de această suplimentare, care înseamnă nu numai opt posturi în plus, ci şi dotările aferente, sedii şi aparatură de captură şi de monitorizare necesare activităţii acestor inspectori. Fără ei în teritoriu, de aici, de la Bucureşti, eşti ca şi orb", a spus Răsvan Popescu, într-o declaraţie acordată jurnaliştilor prezenţi la şedinţa de marţi a CNA.

În ceea ce priveşte proiectul de buget adoptat marţi de majoritatea membrilor CNA, acesta a fost realizat în urma centralizării datelor compartimentelor din Consiliu şi a discuţiilor cu membrii Consiliului, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi.

În proiectul de buget al CNA pe 2016 este prevăzută o creştere a sumei pentru cheltuieli de personal, o pondere semnificativă având-o şi vaucherele de vacanţă, despre care nu se ştie încă dacă vor fi acordate sau nu.

Proiectul de buget include şi o creştere de 16.000 de lei la capitolul "Bunuri de inventar", pentru achiziţionarea de mobilier, pentru înlocuirea celui uzat, dar şi o creştere la "Deplasări interne", justificată prin faptul că anul acesta s-au perfecţionat doar foarte puţini dintre angajaţii Consiliului, fapt care reprezintă o obligaţie pentru instituţie.

De asemenea, la capitolul "Studii şi cercetări" s-a propus reluarea serviciilor de consultanţă în cercetare care vizează monitorizările greşelilor de limbă română în audiovizual, un proiect desfăşurat în trecut de CNA.

În plus, la capitolul "Cheltuieli de capital" este solicitată o creştere a bugetului justificată din necesitatea efectuării unei baze de date pentru licenţe cu toţi radiodifuzorii. În acest caz, se propune derularea unui program de patru ani, ponderea financiară cea mai mare a acestuia urmând să fie în 2016, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi.

Proiectul de buget pe anul viitor al CNA urmează să fie transmis Ministerului Finanţelor Publice. Ulterior, propunerea de buget a CNA urmează să fie analizată în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi urmează să fie supusă spre aprobare votului plenului Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici