CNA vrea să evite înmormântările în direct şi momentele înşelătoare la TV şi radio, prin petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului"

CNA a lansat petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului", al cărei scop este "de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio".

1755 afișări
Imaginea articolului CNA vrea să evite înmormântările în direct şi momentele înşelătoare la TV şi radio, prin petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului"

CNA vrea să evite înmormântările în direct şi momentele înşelătoare la TV şi radio, prin petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului"

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) strânge semnături ca să evalueze necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio.

"Drumul de la domnia bunului plac la cea a bunului simţ trece şi pe la CNA. Sau mai precis ar trebui să treacă. Am văzut înmormântări în direct, momente înşelătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat. Moartea unei personalităţi publice pare a fi momentul cel mai râvnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Păunescu, al lui Şerban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirmă acest trist şi nefiresc adevăr. Este timpul ca riposta să vină din două direcţii: de la cetăţeni şi de la CNA. Ca să reuşim, alăturaţi-vă în număr cât mai mare şi semnaţi petiţia noastră online! Nu putem reuşi decât împreună cu dumneavoastră", se spune în textul petiţiei CNA.

Petiţia poate fi semnată pe site-urile CNA (www.cna.ro) şi www.petitieonline.ro. În momentul difuzării acestei ştiri, petiţia a fost semnată pe site-ul www.petitieonline.ro de peste 40 de persoane.

Petiţia online a fost lansată la o zi după ce Laura Georgescu a fost numită preşedinte al CNA, de către Parlament. Ea a fost numită membru titular al CNA pe 30 octombrie 2012, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea Guvernului Ponta.

Pe 10 ianuarie 2013, în prima conferinţă de presă organizată de CNA pentru a se prezenta într-o nouă formulă, Laura Georgescu a declarat că, "de 20 de ani, CNA este garantul interesului public".

"Consiliul încearcă să fie un arbitru în ceea ce denumim noi piaţa audiovizualului. El există tocmai datorită existenţei atât de numeroase a radiourilor şi a posturilor TV (...) De 20 de ani, potrivit legii, CNA este garantul interesului public. Şi-a îndeplinit oare această obligaţie? Ca să răspundem la această întrebare trebuie, în primul rând, să plecăm de la definiţia interesului public şi să fim de acord că este un concept viu, care se schimbă permanent, în funcţie de evoluţia de zi cu zi a societăţii. Nu este o constantă definibilă prin dicţionar, nu este un termen fix. Şi de aceea este firesc, din timp în timp, să ne propunem să-l ajutăm, să-l redefinim, să-l interpretăm şi mai ales să ni-l asumăm", a spus atunci Laura Georgescu.

Ea a precizat la momentul respectiv că face "o propunere directă" radiodifuzorilor. "CNA vrea să vă propună, în 2013, să fim parteneri, vreau să ne susţineţi să redefinim interesul public. Este foarte important să o facem împreună, fiindcă, în funcţie de ceea ce descoperim, ne schimbăm unii pe alţii, suntem într-o relaţie de parteneriat, este clar, nu putem altfel. Şi este firesc. Este singura soluţie profitabilă pentru toate părţile (....) Vă cer să fim parteneri să redefinim interesul publicului versus gustul publicului", a mai spus Laura Georgescu.

De asemenea, ea a spus că televiziunile trebuie să îşi asume "un impact direct şi imediat asupra publicului" şi "asupra mentalului colectiv".

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Corina Georgescu (preşedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici