CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a actorului Ion Besoiu. Surse din CNSAS au declarat că Direcţia de investigaţie a constatat că Ion Besoiu a fost colaborator al fostei Securităţi.

321 afișări
Imaginea articolului CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea

CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Decizia de colaborare în cazul lui Ion Besoiu a fost dată în luna martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a actorului a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ şi fiscal în 4 aprilie.

Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Ion Besoiu a fost fixat de instanţă pentru 12 septembrie.

Contactat de MEDIAFAX, miercuri, Ion Besoiu a declarat: "Nu comentez înainte de pronunţarea instanţei de judecată".

Ion Besoiu, în vârstă de 80 de ani, este unul dintre cei mai talentaţi şi cunoscuţi actori ai scenei şi filmului românesc, care a devenit celebru odată cu rolul din filmul "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

Şi activitatea cinematografică a lui Ion Besoiu este impresionantă, printre filmele în care a jucat numărându-se "Furtuna", "Neamul Şoimăreştilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste" şi "Lumini şi umbre".

În anul 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut.

Ion Besoiu a primit mai multe distincţii, printre care şi premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga carieră, în 2008, dar şi premiul Gopo pentru întreaga carieră, anul acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici