"Cold Souls", de Sophie Barthes, deschide Festivalul NexT 2011

Pelicula "Cold Souls", de Sophie Barthes, va fi proiectată în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de Scurt şi Mediumetraj NexT, care se desfăşoară între 6 şi 11 aprilie, la Bucureşti, au declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, organizatorii.

44 afișări
Imaginea articolului "Cold Souls", de Sophie Barthes, deschide Festivalul NexT 2011

"Cold Souls", de Sophie Barthes, deschide Festivalul NexT 2011 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Suflete îngheţate/ Cold Souls" îi are în distribuţie pe Paul Giamatti şi Emily Watson şi spune povestea unui actor consumat de faptul că trebuie să joace într-o piesă de Cehov.

Coordonatoarea festivalului, Yvonne Irimescu, a spus că anul acesta evenimentul va fi "mai puţin convenţional'. Anul acesta, secţiunea "Cristi & Otto", dedicată regizorului şi sound-designerului în memoria cărora a fost creat acest festival, va ieşi din cinematograf. Proiecţiile filmelor la care au lucrat cei doi vor avea loc în campusurile universitare din Regie, respectiv de la Academia de Studii Economice, pentru ca în vară să ajungă şi în cartierele bucureştene.

Pe lângă competiţia festivalului, care cuprinde 26 de titluri din 19 ţări, şi programele deja tradiţionale în cadrul acestuia, NexT îşi aşteaptă spectatorii cu alte trei secţiuni în premieră, cu teme pe cât de diferite între ele, pe atât de irezistibile pentru public.

Pentru cei fără prejudecăţi, NexT a pregătit programul "Necenzurat", iar pentru iubitorii de glamour, proiecţia "Oscars Night"- cu scurtmetrajele premiate cu Oscar în ultimii cinci ani.

Pe 8 aprilie, festivalul NexT va recrea la Cinema Scala din Bucureşti atmosfera glamour a premiilor Academiei de film americane şi va prezenta spectatorilor scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani. Publicul NexT va păşi pe covorul roşu alături de vedete din showbiz-ul autohton şi de invitaţii străini ai festivalului, iar după proiecţie aceştia sunt invitaţi la o petrecere marca NexT, unde atmosfera va fi antrenată de DJ Camil, care va mixa muzică de film.

Scurtmetrajele proiecţiei "Necenzurat" abordează subiecte incomode şi nu sunt recomandate spiritelor convenţionale. Programul Necenzurat va avea loc pe 7 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Elvira Popescu, iar accesul este permis doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Titlurile acestei proiecţii îndrăzneţe vorbesc de la sine, fiind mai mult decât sugestive: "Threesome" (r. Johannes Dullin, Germani/Olanda, 2009), "Joacă-te cu mine" (r. Piotr Sutkowski, Polonia, 2010), "Carne" (r. Carlos Conceicao, Portugalia, 2010), "Iepurele şi prostituata" (r. Guerin Van De Vorst, Belgia, 2010), "Impulsuri" (r. Jose Manuel Carrasco, Spania, 2009), "Înmuguriri" (r. Pao Paixao, Elveţia, 2010), "Doar pentru sex" (r. Olivier Nicklaus, Franţa, 2010).

New Trends New Technologies este gândit pentru cei care sunt pasionaţi de noile tehnologii. Evenimentul va fi adevărat live cinema performance, cu programul New Trends, New Technologies. Acesta va aduce în faţa publicului NexT o serie de proiecte transmedia. Transmedia este un concept alternativ la experienţa clasică de cinema: poveştile sunt spuse prin intermediul unei multitudini de platforme şi formate, iar spectatorul devine utilizator activ şi este invitat să facă o serie de alegeri care vor decide evoluţia poveştii şi destinul personajelor. Din programul New Trends, New Technologies face parte scurtmetrajul de ficţiune "Lucydia", de Jonathan Peters. Regizorul australian realizează filme experimentale interactive, iar recent şi-a concentrat atenţia asupra conceperii unor lumi de poveşti de proporţii considerabile, care aruncă o provocare canalelor media sociale. Cel mai recent concept al său, "Lucydia", este o poveste interactivă într-o lume în care limitele realităţii şi ficţiunii, ale viitorului şi prezentului se întrepătrund şi în care şirul poveştii depinde de interacţiunea cu spectatorii.

Cea de-a doua parte a programului New Trends, New Technologies va miza tot pe conceptul de interactivitate, sub titlul de Crimă, Transmedia şi Film Interactiv, şi va cuprinde trei proiecte ale regizorului Kirshna Stott, printre care şi "Crimeface", câştigător a două premii Webby - Oscarurile Internetului -, în 2008.

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua TicketFan (în magazinele Flanco şi la Librăria Engleză "Anthony Frost") şi pe www.ticketfan.ro. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete, iar studenţii beneficiază de preţ redus.

Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenţi) şi este valabil pentru toate proiecţiile din timpul Festivalului NexT, mai puţin programul Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi şi catalogul festivalului şi geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiecţii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenţi), iar cel de 5 proiecţii, 40 de lei (25 lei pentru studenţi).

Bilet pentru o proiecţie costă 10 de lei (7 lei pentru studenţi). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiecţiei şi include şi accesul la petrecerea Red Carpet din Coyote Cafe. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei, iar însoţitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

"Camelia", cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crişan, şi "Film pentru prieteni", de Radu Jude, se numără printre peliculele din secţiunea Festival Friends a NexT. Festival Friends, cea mai îndrăgită secţiune a Festivalului Internaţional de Film NexT, aduce anul acesta în sala de cinema filme foarte aşteptate, realizate de regizori deja cunoscuţi publicului - precum Radu Jude şi Marian Crişan -, dar şi scurtmetraje studenţeşti sau filme străine ale unor foşti participanţi la NexT. Prezentate şi la cea de-a cincea ediţie a festivalului de HBO, proiecţiile Festival Friends vor avea loc în zilele de 9 aprilie şi 10 aprilie la Cinema Scala, de la ora 15.00.

Din cele zece filme care alcătuiesc programul Festival Friends şi care fac din acesta unul din highlight-urile festivalului, patru vor fi proiectate în premiera mondială: "Camelia", "Film pentru prieteni" şi comediile "Bora-Bora" (regia Bogdan Mirică) şi "Numărătoare Manuală" (regia Daniel Sandu).

Pe lângă acestea, în programul Festival Friends se regăsesc şi filmele "Stanka se duce acasă" (Bulgaria, 2010, regia: Maya Vitkova) după un scenariu de Radu Jude, "Băi termale" (Belgia, 2010) realizat de câştigătoarea Trofeului NexT în 2008 - Banu Akseki - şi "Doar litera T" (Belgia 2009, regia: Ann Sirot, Raphaël Balboni ), toate premiere în România.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu şi Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub înaltul patronaj al alteţei sale regale principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Festivalul Internaţional de Film NexT, organizat de Societatea Culturală NexT, beneficiază şi în acest an de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici