COMENTARIU Lelia Munteanu | Umanitatea - „o babă nebună”

1066 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Umanitatea - „o babă nebună”

COMENTARIU Lelia Munteanu

Pe 3 mai 1943, Julien Green nota în jurnal: „Sunt oameni care încetează brusc să creadă în Dumnezeu. În ceea ce mă priveşte, observ că încetez, puţin câte puţin, să mai cred în umanitate. Foarte multă vreme ea m-a impresionat cu discursurile, legile, cărţile ei, dar încep s-o văd în adevărata ei lumină tristă, căci e o babă nebună ale cărei crize de ferocitate alternează cu zâmbete. Se crede augustă şi venerabilă; uită gustul de sânge pe care l-a avut întotdeauna precum şi uriaşa ei poftă de nefericire. Să nu-mi spună nimeni că îşi caută fericirea; e prea evident că îi place scandalul”.

Optsprezece zile mai târziu: „Recitit Henric al V-lea (piesa lui Shakespeare, n.m.), nu fără o mare dezamăgire. Acest rege n-are mai multă realitate decât regele de pică şi e o maşină de rostit discursuri, discursuri frumoase, fără îndoială, dar unde este în toate astea adevărul istoric? Henric al V-lea era un soi de măcelar. Spunea că un război fără masacre seamănă cu un cârnat fără muştar (...)”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici