Comisia alegerilor din Radioul Public: Numerotarea buletinelor de vot, necesară pentru securizarea lor

Mariana Milan, preşedintele Comisiei tehnice pentru alegerile din Radioul Public, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că numerotarea buletinelor de vot a fost făcută pentru securizarea şi păstrarea unicităţii acestora, neputându-se face corespondenţa între alegător şi buletinul său de vot.

115 afișări
Imaginea articolului Comisia alegerilor din Radioul Public: Numerotarea buletinelor de vot, necesară pentru securizarea lor

Comisia alegerilor din Radioul Public: Numerotarea buletinelor de vot, necesară pentru securizarea lor

Un echipaj de poliţie s-a deplasat vineri seară la sediul Radioului Public, ca urmare a primirii unei sesizări privind organizarea alegerilor organizate în instituţie, conform căreia pe spatele buletinelor de vot erau trecute numere, poliţiştii spunând că această problema nu este de competenţa lor.

Contactată sâmbătă de MEDIAFAX, Mariana Milan, preşedintele Comisiei tehnice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor din Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), a declarat că numerotarea buletinelor de vot a fost prevăzută în regulamentul de organizare a alegerilor, "din raţiuni de securizare a acestor buletine de vot şi pentru a se păstra unicitatea buletinelor de vot, pentru a nu fi posibilă multiplicarea acestora".

"Această procedură de numerotare a fost efectuată în cadrul tuturor alegerilor pentru alegerea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie, desfăşurate la nivelul SRR, adică şi în cadrul alegerilor din anii trecuţi, în 2010, în 2005. S-a procedat de fiecare dată la această numerotare a buletinelor de vot, având ca raţiuni unicitatea acestor buletine şi securizarea lor", a spus Mariana Milan.

Ea a spus că "nu se poate face corespondenţa între alegător şi buletinul său de vot, întrucât listele de alegători au fost prezentate pe structuri administrative".

"Fiecare listă de alegători prezentată pe structură administrativă a fost numerotată în funcţie de personalul respectiv. Au fost mai multe structuri administrative potrivit organigramei SRR şi fiecare listă de alegători (...) Nu avea cum să se facă legătura între numărul de pe lista de alegători şi numărul de pe buletinul de vot pe care-l primea. Nu exista această posibilitate. În momentul în care se dădea buletinul de vot, salariatul semna pentru primirea buletinului de vot, iar în momentul în care aducea ştampila îşi primea buletinul. În momentul în care se făceau înscrierile în cadrul listei de alegători se făceau sub atenţia salariatului, care semna să se vadă ce s-a menţionat în cadrul acelei semnături", a explicat Mariana Milan.

Ea a mai spus că listele de alegători au fost tot timpul la dispoziţia Comisiei tehnice, iar în momentul în care se făceau aceste însemnări existau observatori pentru a vedea ce menţiuni poartă listele de alegători. "Observatorii nu au identificat niciun fel de incident", a mai spus Mariana Milan.

"Mai mult, în cadrul procesului de votare au fost prezente pentru a primi buletine de vot şi pentru a vota mai multe persoane deodată şi erau mai multe persoane care şi primeau buletinele de vot deodată. Chiar au fost situaţii în care se aştepta, se trecea în cadrul listei de alegători şi se aştepta să primească buletin pentru că erau foarte multe persoane şi nu aveam atâtea cabine de vot şi nu se ştia când se va elibera cabina de vot ca să primească buletinul şi ştampila. Alegătorul semna în lista de alegători, dar nu se ştia ce buletin va primi pentru că se aştepta să primească ulterior buletinul şi ştampila de vot", a precizat Mariana Milan.

Pe de altă parte, Adrian Moise, actual membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea salariaţilor şi preşedinte al Sindicatului Unit al Salariaţilor - Radio România (SUS-Radio România), a declarat vineri seară, pentru agenţia MEDIAFAX, că un angajat al SRR a constatat că buletinul său de vot era numerotat.

"Buletinul lui de vot avea numărul 789. Şi-a anulat votul. Ştiam că, conform articolului 19, litera d din Legea 41/ 1994 (privind organizarea şi funcţionarea SRR, n.r.), votul este secret. Dacă buletinul de vot este numerotat, cum mai este votul secret? Am chemat poliţia, am sunat la 112", a spus Adrian Moise.

El a precizat că poliţiştii veniţi vineri seară la sediul Radioului Public din Bucureşti nu au vrut iniţial să intre în clădire, spunând că nu au competenţă în acest caz. "Nu au vrut să intre în radio, au spus că nu au competenţă. Le-am zis că este vorba despre o infracţiune, abuz în serviciu, pentru că votul este secret. Au intrat până la urmă", a spus Adrian Moise, precizând că poliţiştii nu au vrut să vorbească cu el la ieşirea din sediul SRR. "Au spus să mă duc la secţia de Poliţie să fac plângere. Acum mă duc la avocat, ca să facem şi plângere", a afirmat Moise.

Acesta a mai spus că a primit semnale şi de la studiourile teritoriale ale SRR, potrivit cărora şi acolo buletinele de vot ar fi fost înseriate.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat că au primit o sesizare privind organizarea alegerilor de la SRR, conform căreia pe spatele buletinelor de vot erau trecute numere.

Un echipaj de poliţie s-a deplasat la sediul SRR, poliţiştii explicându-le reclamanţilor că această problemă nu este de competenţa lor şi că trebuie să se adreseze Comisiei Tehnice Interne.

Radioul Public a organizat, vineri, între orele 05.30 şi 22.30, alegeri pentru desemnarea, prin vot secret, a celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie, la care au putut candida doar angajaţii, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida şi persoane din afara instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici