Comisia Media a CRP şi AJR: Sesizaţi-ne cazurile de "campanii de presă la comandă"

Comisia Media, organism de autoreglementare al CRP şi AJR, a cerut joi instituţiilor abilitate să-i sesizese cazurile care intră sub incidenţa a ceea ce Strategia Naţională de Apărare numeşte "campanii de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului".

41 afișări
Imaginea articolului Comisia Media a CRP şi AJR: Sesizaţi-ne cazurile de "campanii de presă la comandă"

Comisia Media a CRP şi AJR: Sesizaţi-ne cazurile de "campanii de presă la comandă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia Media, organism de autoreglementarea format din reprezentanţii Clubului Român de Presă şi Asociaţiei Jurnaliştilor din România, cere instituţiilor abilitate să-i sesizeze pe cale instituţională cazurile care intră sub incidenţa a ceea ce Strategia Naţională de Apărare numeşte «campanii de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului»", se spune într-un comunicat.

Comisia Media a cerut şi "eliminarea" paragrafului referitor la presă ca "vulnerabilitate" din Strategia Naţională de Apărare, "pronunţarea asupra mobilului si caracterului unor demersuri jurnalistice fiind, de la caz la caz, obiectul acţiunii de autoreglementare a profesiei sau a instanţelor judecătoreşti abilitate".

"Fenomenul denumit în Strategia Naţională de Apărare «campanii de presă la comandă» nu a fost demonstrat, conform legislaţiei în vigoare, de către instituţiile statului cu atribuţii in domeniu şi nu există o definire oficială a acestui termen", se mai spune în comunicat.

Organismul de autoreglementare al CRP şi AJR consideră că "sintagme de tipul «campanie de presă la comandă» trimit la generalizări periculoase, care nu servesc nimănui, nici celor care le-au lansat şi cu atât mai puţin eforturilor jurnaliştilor care fac demersuri profesionale oneste, în spiritul corectitudinii în exercitarea profesiei".

Clubul Român de Presă a făcut publică, la începutul lunii iulie, o scrisoare pe care a adresat-o CSAT, în care îşi declara îngrijorarea "justificată" faţă de referirile la practicile de presă în Strategia Naţională de Apărare şi cerea explicaţii despre definirea acestora, în accepţiunea CSAT.

"Vă solicităm să ne comunicaţi dacă există, din punctul dumneavoastră de vedere, entităţi media aflate sub autoritatea Clubului Român de Presă, care utilizează asemnea practici", se mai spunea în scrisoarea adresată de CSAT de către membrii Consiliului de Onoare al CRP.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în luna iunie de către CSAT şi trimisă Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici