Concert de 171 de ore, la Varşovia, cu ocazia bicentenarului Chopin

Peste 250 de muzicieni vor interpreta, la Varşovia, fragmente din creaţia compozitorului Frédéric Chopin, timp de 171 de ore, pentru a marca intervalul care separă cele două date de naştere probabile ale muzicianului polonez, cu ocazia bicentenarului acestuia.

79 afișări
Imaginea articolului Concert de 171 de ore, la Varşovia, cu ocazia bicentenarului Chopin

Concert de 171 de ore, la Varşovia, cu ocazia bicentenarului Chopin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din 22 februarie până la 1 martie, artişti profesionişti şi amatori se vor schimba între ei, zi şi noapte, la instrumentele şi microfonul orchestrei, într-o sală din centrul istoric al Varşoviei, a declarat Pawel Besser, membru al asociaţiei socio-culturale Centrum Smolna, organizatoarea evenimentului.

"Cum nu ştim care dintre cele două date este cea bună, am avut această idee nebunească de a le uni printr-un concert foarte lung", a explicat el.

Incertitudinile persistă în ceea ce priveşte ziua de naştere a compozitorului, născut în anul 1810.

Data de 22 februarie este trecută pe actul de botez al lui Frédéric Chopin, dar compozitorul şi familia lui au declarat întotdeauna că 1 martie este data corectă.

"Un geniu are dreptul să se nască timp de o săptămână", a glumit Waldemar Dabrowski, preşedintele comitetului de organizare a anului Chopin în Polonia.

2010 a fost declarat anul Frédéric Chopin.

În săptămâna 22 februarie - 1 martie, Filarmonica din Varşovia susţine concerte zilnice, având pe afiş nume mari, precum Murray Perahia, Ivo Pogorelic, Nelson Goerner, Janusz Olejniaczak, Rafal Blechacz, Kevin Kenner, Daniel Barenboim, Nikolai Demidenko şi Evgheni Kissine.

Pe 1 martie, muzica lui Chopin, interpretată de Garrick Ohlsson, Leif Ove Adsnes, Yundi şi Dang Thai Son, va răsuna în castelul regal din Varşovia şi în casa natală a compozitorului, în localitatea Zelazowa Wola, la o distanţă de 60 de kilometri la vest de capitala poloneză.

După ce şi-a petrecut primii 20 de ani din viaţă în Polonia, Frédéric Chopin şi-a părăsit ţara natală, în noiembrie 1830, stabilindu-se iniţial la Viena, apoi la Paris, unde a şi murit de altfel, la vârsta de 39 de ani, la data de 17 octombrie 1849.

Frédéric Chopin este considerat unul dintre cei mai prolifici şi mai influenţi compozitori de muzică pentru pian, acest instrument regăsindu-se pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori având chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument.

Frédéric Chopin - Concert pentru pian nr. 1

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici