Concursul pentru şefia Ştirilor TVR, organizat până în decembrie. Rodica Culcer a împlinit vârsta pensionării

Concursul pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Română va fi organizat până pe 31 decembrie 2011, după ce Rodica Culcer a împlinit vârsta de pensionare.

281 afișări
Imaginea articolului Concursul pentru şefia Ştirilor TVR, organizat până în decembrie. Rodica Culcer a împlinit vârsta pensionării

Concursul pentru şefia Ştirilor TVR, organizat până în decembrie. Rodica Culcer a împlinit vârsta pensionării (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al TVR, întrunit în şedinţă marţea trecută, a aprobat condiţiile de înscriere ale candidaţilor la concursul pentru ocuparea postului de director Direcţia Emisiuni Informative şi Sport, conform materialului anexat. Termenul limită pentru concurs este 31 decembrie 2011, potrivit deciziei CA.

Potrivit unor surse, unii dintre membrii CA au susţinut necesitatea organizării mai rapide a concursului pentru şefia Ştirilor TVR. Alţi membri ai CA au spus însă că organizarea concursului în această perioadă nu ar fi oportună, întrucât Televiziunea Română se pregăteşte în momentul de faţă să îşi lanseze grilele de toamnă.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

La momentul respectiv, reprezentanţii TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. "Decizia luată a avut la bază interesul instituţiei, având în vedere faptul că la nivelul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse şi începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că "reangajarea s-a făcut în temeiul articolul 83 litera g din Codul Muncii şi nu este deloc un caz singular pentru TVR". "Au existat şi alte situaţii în care, în interesul instituţiei, profesionişti de valoare au fost menţinuţi în funcţie pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiţie fiind respectarea cadrului legal", au mai afirmat reprezentanţii TVR.

Pe de altă parte, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pe 29 iunie, pentru MEDIAFAX, invocând Legea 329/2009, că Rodica Culcer nu are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, iar TVR a încălcat legea aprobând solicitarea ei în acest sens.

În schimb, Rodica Culcer a transmis, pe 1 iulie, într-o reacţie MEDIAFAX: "Domnul Bogdan Hossu fie a dezinformat, fie nu a cunoscut legea - deşi mă îndoiesc de această din urmă ipoteză". Rodica Culcer a precizat că articolul 17 din Legea 329/2009 nu interzice reangajarea pensionarilor, ci doar cumulul salariului cu pensia în cazul unor pensii mai mari decât salariul mediu brut pe economie, "adica 2020 lei pentru 2011". În cazul în care pensia ar depăşi acest nivel, angajatul poate opta între pensie şi salariu, potrivit articolului 18.

"În ceea ce mă priveşte, nu am încă o decizie de pensionare şi deci nu ştiu ce pensie voi avea, astfel încât nu ştiu dacă va fi nevoie să optez pentru suspendarea plăţii pensiei sau nu. Este însă foarte puţin probabil să ating un asemenea nivel, pentru că am lucrat 10 ani la BBC şi nu am contribuit la sistemul românesc de pensie", a mai spus atunci Rodica Culcer.

Pe de altă parte, decizia lui Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general, de a o reangaja pe Rodica Culcer a fost văzută din unghiuri diferite de membrii Consiliului de Administraţie, potrivit unor declaraţii ale acestora acordate MEDIAFAX în 7 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici