Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat schimbarea componenţei Comitetului Director, la propunerea lui Claudiu Săftoiu

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, în şedinţa de vineri, schimbarea componenţei Comitetului Director (CD) al televiziunii publice, la propunerea lui Claudiu Săftoiu, fiind numit un CD interimar, care îşi va desfăşura activitatea timp de maximum 60 de zile lucrătoare.

430 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat schimbarea componenţei Comitetului Director, la propunerea lui Claudiu Săftoiu

Claudiu Săftoiu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, decizia a fost luată la propunerea preşedintelui-director general (PDG) al TVR, Claudiu Săftoiu, care a fost întemeiată pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor CD pe ultimele şase luni.

Membrii CD al TVR erau: Titi Dincă, director Direcţia Artistică şi de Producţie, Horia Romanescu, director Strategie Programe, Horia Cazan, director Direcţia Tehnico-Administrativă, şi Cipriana Voicu, director Direcţia Economică, potrivit site-ului TVR.

Hotărârea CA prin care a fost aprobată schimbarea componenţei CD a fost luată cu nouă voturi "pentru" şi patru "abţineri", iar preşedintele-director general al TVR i-a revocat din funcţie pe membrii fostului Comitet Director, se mai spune în comunicatul TVR.

Noul Comitet Director este unul interimar, urmând să-şi desfăşoare activitatea timp de maximum 60 de zile lucrătoare.

Din noua componenţă a Comitetului Director interimar fac parte directorul Departamentului Financiar Contabil (Mihaela Voicu), directorul Departamentului TVR 3 (Răzvan Bucuroiu), directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (Claudiu Lucaci), Directorul Departamentului Dezvoltare-Întreţinere (Dragoş Niculescu), Directorul Departamentului Artistic (Cristian Nicolau) şi directorul Departamentului TVR Internaţional (Beatrice Comănescu).

Potrivit comunicatului, PDG al TVR a solicitat în şedinţa CD de joi demisia membrilor Comitetului Director al televiziunii publice. Constatând refuzul acestora, PDG al TVR a propus Consiliului de Administraţie numirea unui Comitet Director interimar.

TVR va avea nevoie în viitorul apropiat de un nou Comitet Director, pentru a implementa proiectul de redresare economică a televiziunii publice, elaborat în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 33/27 iunie 2012, se mai spune în comunicat.

De asemenea, în şedinţa de vineri, membrii CA au fost informaţi în legătură cu paşii făcuţi, până la 3 august, în elaborarea proiectului de redresare economică şi organizaţională a TVR.

Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române este alcătuit din: Claudiu Săftoiu, Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan, Cristian Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Irina Radu, Nicoleta Nicolicea, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Romina Gabriela Surugiu, Gabriel Tufeanu, Valentin Nicolau şi Sorin Burtea.

Horia Cazan, membru în fostul Comitetul Director al TVR, a declarat vineri seară pentru MEDIAFAX că, la acel moment, în mod real, din CD mai făceau parte doar trei membri - el, Titi Dincă şi Horia Romanescu. Cipriana Voicu este foarte bolnavă şi nu a mai participat la şedinţele CD de circa un an de zile, a precizat Horia Cazan.

"Noi nu putem să ne dăm demisia din ceva în care am fost însărcinaţi să fim de către Consiliul de Administraţie al TVR. Cine ne-a însărcinat poate să ne dez-însărcineze. Consiliul de Administraţie este cel care trebuie să decidă, aşa este şi normal şi legal", a mai spus Horia Cazan.

El a confirmat, totodată, faptul că preşedintele-director general al TVR le-a cerut membrilor CD un raport de activitate pe ultimele şase luni. "Am făcut fiecare câte un raport de activitate pe ultimele şase luni, în care am scris toate problemele cu care se confruntă televiziunea. Sper ca rapoartele noastre de activitate să fie citite cu atenţie", a mai spus Cazan.

Pe de altă parte, Horia Romanescu nu a dorit să comenteze, în timp ce Titi Dincă nu a putut fi contactat la momentul respectiv.

Potrivit Legii nr. 41/1994 privind funcţionarea TVR, Comitetul Director al Societăţii Române de Televiziune este compus din directorul general al TVR şi din maximum 7 membri. Directorul general al TVR este cel care asigură, împreună cu Comitetul Director, conducerea curentă a televiziunii publice.

Printre atribuţiile Comitetului Director al TVR se numără: punerea în execuţie a deciziilor Consiliului de Administraţie; elaborarea şi propunerea spre aprobare CA a strategiei de program; avizarea documentelor care se supun hotărârii CA; aprobarea angajării şi efectuării de cheltuieli de orice natură şi a tranzacţiilor comerciale şi financiare, în limita competenţelor aprobate de CA; avizarea proiectelor de norme, normative, a regulamentelor şi instrucţiunilor, care se supun aprobării directorului general; avizarea normelor de muncă, normativelor de personal, funcţiilor şi meseriilor necesare, care se aprobă de CA; asigurarea respectării dispoziţiilor legale privind paza bunurilor; asigurarea respectării dispoziţiilor legale privind protecţia mediului; exercitarea oricăror alte atribuţii care îi revin potrivit prevederilor legale şi regulamentului de organizare şi funcţionare.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Datoriile SRTv erau de 124,72 de milioane de euro la sfârşitul lui 2011, iar la situaţia financiară gravă a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de foştii directori ai instituţiei, dar şi creşterea continuă a cheltuielilor cu salariaţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, postat recent pe site-ul instituţiei.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a dispus măsurile care vor duce, într-o primă fază, la economii de circa 1,15 milioane de euro în TVR, acestea fiind prezentate şi dezbătute în şedinţa de joia trecută a Consiliului de Administraţie, au declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX reprezentanţii TVR. Aceste măsuri vizează mai multe aspecte, printre care reducerea cheltuielilor salariale şi scăderea numărului de producţii în premieră.

Totodată, un număr de 27 de persoane, în frunte cu Claudiu Săftoiu, formează Grupul de lucru şi Comisia de experţi subsecventă acestuia, care vor elabora programul de redresare economică a Televiziunii Române. Aceste două organisme de specialitate, fără personalitate juridică, trebuie să prezinte spre analiză, către Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, raportul final, pe 10 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici