Copierea şi partajarea fişierelor de pe internet, acte sacre. Religia care are deja 3.000 de membri

Partajarea de fişiere pe internet a devenit religie în Suedia, după ce statul suedez a decis să acorde statutul de religie recunoscută oficial organizaţiei Church of Kopimism, formată din circa 3.000 de membri, care promovează această practică online.

340 afișări
Imaginea articolului Copierea şi partajarea fişierelor de pe internet, acte sacre. Religia care are deja 3.000 de membri

Copierea şi partajarea fişierelor de pe internet, acte sacre. Religia care are deja 3.000 de membri (Imagine: Andrei Michailov/Arhiva Mediafax Foto)

Deşi pare o glumă de 1 aprilie, "kopismul" există în realitate şi a apărut în Suedia în 2010, când a fost înfiinţat de membrii asociaţiei Young Pirates, aripa tânără a controversatei mişcări suedeze Pirate Party, informează hollywoodreporter.com.

Această mişcare, care promovează curentul de opinie Kopimi (pronunţat ca englezescul "copy me"/ copiază-mă), încercase deja de două ori să obţină recunoaşterea oficială din partea statului suedez, însă cererea ei a fost respinsă. Guvernul suedez a decis însă să recunoască statutul religios al organizaţiei Church of Kopimism, după ce aceasta şi-a explicat în mod oficial practicile de rugăciune şi meditaţie. Potrivit site-ului organizaţiei, adepţii Kopimismului consideră că informaţia este sfântă, iar copierea şi partajarea fişierelor de pe internet reprezintă acte sacre, înrudite cu rugăciunea.

Site-ul organizaţiei Church of Kopimism a devenit inutilizabil la scurt timp după ce a postat informaţia referitoare la recunoaşterea statutului religios al său. Un mesaj postat pe pagina lui principală îi îndeamnă pe toţi aceia care sunt interesaţi să se alăture mişcării "să revină peste câteva zile, după ce va trece furtuna".

În ciuda noului statut oficial al organizaţiei, încălcarea drepturilor de autor este în continuare o practică ilegală în Suedia.

Recunoaşterea statutului religios pentru organizaţia suedeză s-a produs într-o perioadă în care în Statele Unite au loc dezbateri aprinse în legătură cu iniţiativa Stop Online Piracy Act (SOPA) promovată de republicanul Lamar Smith. Dacă va trece de Congres, această lege va acorda autorităţilor americane dreptul legal de a închide sau bloca site-uri, inclusiv internaţionale, suspectate că ar facilita încălcarea drepturilor de autor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici