Craiova vrea să-şi depună candidatura la titlul de capitală culturală europeană

Primăria din Craiova a semnat, miercuri, la sediul său, un protocol de colaborare cu consiliile judeţene din Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, în vederea desemnării oraşului drept capitală culturală europeană în anul 2021.

646 afișări
Imaginea articolului Craiova vrea să-şi depună candidatura la titlul de capitală culturală europeană

Craiova vrea să-şi depună candidatura la titlul de capitală culturală europeană (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Craiova vrea să candideze pentru acest titlu alături de oraşe din România, precum Iaşi, Timişoara, Cluj şi Arad.

Primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu, alături de reprezentanţii judeţelor Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Dolj au semnat protocolul prin care instituţiile semnatare vor colabora pentru desemnarea în anul 2016 a Craiovei drept capitală culturală europeană în anul 2021.

Partenerii semnatari au desemnat şi o mascotă - prazul oltenesc -, care a fost realizată din materiale textile de culoare verde şi a fost accesorizată cu ochi, păr şi joben.

"Am ajuns la concluzia că trebuie să fie ceva ecologic, pentru că această componentă - ecologică - este foarte importantă la nivel european şi ce putea fi mai verde şi mai ecologic decât prazul? Este un lucru la care se gândesc cei mai mulţi români când se gândesc la olteni. Evident, a fost în dezbatere şi zaibărul, dar nu puteam face o mascotă cu zaibăr, iar leul este o emblemă sportivă", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Părţile care au semnat contractul, s-au obligat să colaboreze pentru îndeplinirea a opt puncte comune: îmbunătaţirea imaginii municipiului Craiova şi a Regiunii Oltenia; realizarea de festivaluri, evenimente şi spectacole ce au ca scop promovarea oraşului, a regiunii şi a candidaturii în vederea participării la competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană a anului 2021; promovarea la nivel local, naţional şi internaţional a municipiului Craiova şi a Regiunii Oltenia; realizarea unei platforme culturale comune ce va oferi o strategie culturală unitară din punct de vedere regional; realizarea de programe ce au ca scop dezvoltarea civică şi socio-culturală a regiunii; colaborarea părţilor în ceea ce priveşte informarea cetăţenilor Olteniei cu privire la conţinutul şi beneficiile programului comunitar; sprijinirea instituţiilor publice de cultură din regiune în sensul alinierii acestora la standardele europene; stimularea potenţialilor parteneri privaţi şi publici care pot oferi suport în susţinerea candidaturii.

Consilierii judeţeni din Bucureşti urmează să voteze miercuri dacă şi capitala ţării va intra în lupta pentru titlul de capitală culturală europeană în anul 2021.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici