Cristi Puiu, în filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo/ Bridges of Sarajevo", selectat la Cannes

Cristi Puiu se numără printre regizorii care au realizat filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo/ Bridges of Sarajevo", un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, care a fost inclus în proiecţiile speciale la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes.

216 afișări
Imaginea articolului Cristi Puiu, în filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo/ Bridges of Sarajevo", selectat la Cannes

Cristi Puiu, în filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo/ Bridges of Sarajevo", selectat la Cannes (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Les ponts de Sarajevo" a fost inclus în secţiunea Special Screening din selecţia oficială a Festivalul de Film de la Cannes 2014, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

"Les ponts de Sarajevo" este un proiect realizat în cadrul evenimentelor care marchează, în 2014, împlinirea a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, informează screendaily.com.

Conform http://centenaire.org, filmul "Les ponts de Sarajevo" cuprinde 13 scurtmetraje de câte şase şi opt minute, realizate de 13 regizori europeni, respectiv Teresa Villaverde (Portugalia), Aida Begic (Bosnia şi Herţegovina), Leonardo di Costanzo (Italia), Jean-Luc Godard (Elveţia), Kamen Kalev (Bulgaria), Serghei Loznitsa (Rusia), Isild Le Besco (Franţa), Vincenzo Marra (Italia), Ursula Meier (Elveţia), Vladimir Perisic (Serbia), Cristi Puiu (România), Marc Recha (Spania) şi Angela Schanelec (Germania).

Acest film este produs de compania germană Unafilm şi de societatea franceză Cinétévé, alături de alţi cinci coproducători europeni, printre care MIR Cinematografica, Ukbar Film, Bande à part films, Waterfront Film.

"Les ponts de Sarajevo" are în centru oraşul Sarajevo şi ce reprezintă acesta în istoria europeană a secolului al 20-lea şi în zilele noastre, conform cinando.com.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul").

Premiat în 2005, la Festivalul de Film de la Cannes, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, pentru "Moartea domnului Lăzărescu", Cristi Puiu a adunat în lista sa de autor de scenarii de film şi regizor titluri precum "Aurora" (2010), "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" (2004), "Marfa şi banii" (2001), "Before breakfast" (1995), "25.12. Bucharest, North Railway Station" (1996), "13 - 19 iulie 1998, Craiova, Azilul de bătrâni" (1998).

Cristi Puiu a făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels în Geneva, departamentul de pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală.

"Before breakfast", un scurtmetraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 la Festivalul de Film de la Locarno. În 1996, Cristi Puiu şi-a luat diploma la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station". După ce s-a întors în România, în 1996, a continuat să picteze şi să facă filme: la început, documentare video, apoi primul său lungmetraj, "Marfa şi banii", pe care l-a regizat după ce a câştigat concursul organizat în 1999 de Oficiul Naţional al Cinematografiei.

În 2010, cel de-al treilea lungmetraj pe care îl semnează, "Aurora", a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes.

Un alt proiect al lui Cristi Puiu - "Sierra Nevada" - a primit în aprilie o finanţare de 91.500 euro de la Centrul Audiovizualului din Croaţia şi o finanţare de 1.639.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici