Cristian Mungiu, despre noul său film: Vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte

Regizorul Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia Screen Daily că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

904 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu, despre noul său film: Vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte

Cristian Mungiu, despre noul său film: Vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Cristian Radu Nema)

"Am scris câteva scenarii în ultimii trei ani şi m-am hotărât, în cele din urmă, pe care vreau să îl fac primul. Sper să încep filmările în următoarele şase luni", a spus Mungiu pentru Screen Daily.

Acesta va fi primul film de la "După dealuri/ Beyond the Hills", care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012.

"Este o poveste care se referă la momentul în care mă aflu acum în viaţă", a spus acesta. "Vorbeşte despre compromis, rolul de părinte şi copii şi înţelegerea relaţiei dintre ceea ce le spui copiilor şi ceea ce văd ei că faci tu", a mai spus Mungiu.

"(Povestea, n.r.) are loc în România, din nou. Oamenii mă întreabă mereu dacă am de gând să fac un film în limba engleză, dar eu vreau să fac proiecte personale despre lucruri pe care le cunosc", a mai spus regizorul.

Pentru prima dată, filmul va avea ca personaj principal un bărbat, spre deosebire de lungmetrajul premiat cu Palme d'Or "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în 2007, care prezintă o femeie ce îşi ajută o prietenă să facă un avort, în perioada comunistă, când era considerat ilegal, dar şi de pelicula "După dealuri", care se petrece într-o mănăstire.

"Toată lumea crede că pot să fac filme doar cu personaje principale feminine, ceea ce nu este cazul", a declarat, rânzând, Mungiu pentru Screen Daily.

Săptămâna aceasta, Cristian Mungiu a susţinut un masterclass la Festivalul Qumra, organizat de Institutul de Film din Doha, Qatar.

Cristian Mungiu este în general foarte discret în ceea ce priveşte proiectele sale cinematografice.

În ultimii ani, Mungiu a primit două finanţări de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Astfel, luni, CNC a anunţat rezultatele celei de-a doua sesiuni a concursului de proiecte cinematografice pe 2014, Mungiu primind cea mai mare finanţare, de 1.910.000 lei, pentru titlul "Fotografii de familie".

De asemenea, la ediţia din 2013 a concursului CNC, cineastul a obţinut cea mai mare finanţare, de 4.455.000 de lei, pentru titlul "RMN".

Cristian Mungiu nu a făcut public până acum niciun detaliu despre aceste două proiecte cinematografice.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici