Cristian Teodorescu şi Alexandru Muşina, printre laureaţii Premiilor USR pe 2009

Scriitorul şi publicistul Cristian Teodorescu şi poetul Alexandru Muşina se numără printre laureaţii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe anul 2009, care au fost decernate vineri, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti.

200 afișări
Imaginea articolului Cristian Teodorescu şi Alexandru Muşina, printre laureaţii Premiilor USR pe 2009

Amfitrionul ceremoniei de decernare a Premiilor USR pe 2009 a fost preşedintele Uniunii, Nicolae Manolescu (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Amfitrionul ceremoniei de decernare a Premiilor USR pe 2009 a fost preşedintele Uniunii, Nicolae Manolescu.

Premiul Naţional al USR i-a fost decernat lui Alexandru George, care a fost nominalizat alături de Valeriu Anania şi Fănuş Neagu.

Alexandru George, în vârstă de 80 de ani, pe numele său adevărat George-Alexandru Georgescu, este un prozator, eseist, traducător din limba franceză, istoric şi critic literar român. A scris studii critice, povestiri, romane precum "Caiet pentru...", "Dimineaţa devreme", "Seara tîrziu", "Într-o dimineaţă de toamnă" şi "Oameni şi umbre, glasuri, tăceri". A îngrijit lucrarea "Opere" a lui Eugen Lovinescu şi a tradus din Voltaire, Anatole France, Émile Zola, fraţii Goncourt, Rémy de Gourmont, Jean Starobinski, Jean-Pierre Richard, Salvattore Bataglia, Ph. Van Tieghem. Alexandru George a mai fost premiat de Uniunea Scriitorilor în 1971, 1982 şi 1996.

În cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor USR, Cristian Teodorescu a câştigat premiul pentru Proză, cu romanul "Medgidia, oraşul de apoi", publicat anul trecut la editura Cartea Românească. El a dedicat premiul memoriei oamenilor din Medgidia - bunici, prieteni, oameni care au făcut puşcărie.

Premiul i-a fost înmânat de Varujan Vosganian, care fusese şi el nominalizat la aceeaşi categorie, pentru "Cartea şoaptelor", şi care a spus că Teodorescu ar trebui să primească şi "un premiu pentru fair-play", după ce a scris o cronică laudativă la romanul său, chiar "în condiţiile concurenţei".

De altfel, membrii conducerii executive a Uniunii, Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Irina Horea, precum şi Cassian Maria Spiridon, membru în Comitetul Director şi redactor-şef al publicaţiei Convorbiri literare, au decis să se retragă din competiţia pentru premiile la care au fost nominalizaţi.

Cristian Teodorescu a mai primit premii USR pentru volumul de povestiri "Maestrul de lumini", în 1985, şi pentru volumul de proză scurtă "Povestiri din lumea nouă", în 1997.

La categoria Proză au mai fost nominalizaţi Ioana Pârvulescu, pentru "Viaţa începe vineri" (Polirom), Florin Manolescu - "Mentaliştii" (Cartea Românească), Constantin Stan - "Trăieşte şi mergi mai departe" (editura Pământul) şi Varujan Vosganian - "Cartea şoaptelor" (editura Polirom).

Totodată, poetul braşovean Alexandru Muşina a câştigat premiul pentru Poezie, pentru volumul de versuri "Regele dimineţii" (editura Tracus Arte). El a mărturisit la decernarea distincţiei că nu poate spune că nu se aştepta la acest premiu, pe care, dimpotrivă, îl aşteaptă de 25 de ani, când ar fi putut să îl obţină pentru debut.

La categoria Poezie au mai fost nominalizaţi Constantin Abăluţă, cu "Iov în ascensor/Iov în funicular" (editura Limes), Mircea Bârsilă - "Monede cu portretul meu" (editura Pământul), Mircea Petean - "Câmp minat" (editura Limes) şi Lucian Vasilescu - "aproape. atît de departe" (editura Vinea).

Premiul USR pentru Critică i-a revenit lui Mircea Mihăieş pentru volumul "Despre doliu un an din viaţa lui Leon W." (Polirom). La categoria Critică literară/ Eseu/ Istorie literară au mai fost nominalizaţi: Paul Cernat - "Modernismul retro în romanul românesc interbelic" (editura Art), Dumitru Chioaru - "Arta comparaţiei" (editura Limes), Gelu Negrea - "Dicţionar subiectiv al personajelor lui I.L.Caragiale (A-Z)" (editura Cartea Românească) şi Marta Petreu - "Diavolul şi ucenicul său. Nae Ionescu-Mihail Sebastian" (editura Polirom).

La categoria Traduceri, câştigătoarea a fost Mariana Ştefănescu, pentru "Celălalt trup", de Milorad Pavic, ceilalţi nominalizaţi fiind Alexandra Coliban (Philip Roth - "Pastorala americană"), Irina Horea (J.M. Coetzee - "Jurnalul unui an prost"), Ioana Ieronim (William Shakespeare - "Furtuna") şi Dan Sociu (Seamus Heaney - "Ţara mlaştină şi alte poeme").

La premii speciale (alte genuri), câştigătorul a fost George Ardeleanu, cu "N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii". Ceilalţi nominalizaţi au fost Gabriel Chifu, cu "Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de gabriel chifu trăită şi tot de el povestită", Nicolae Manolescu - "Viaţă şi cărţi - Amintirile unui cititor de cursă lungă", Cassian Maria Spiridon - "Vieţi controlate" şi Mariana Şora - "Două jurnale faţă în faţă".

Categoria Debut a avut doi câştigători - Stoian G. Bogdan, cu volumul "Chipurile" (Cartea Românească) şi Andrei Terian, cu "G. Călinescu: a cincea esenţă" (Cartea Românească). Nominalizaţi au mai fost Ana Maria Nistor, cu "Teatrokratia" (UNATC Press), Andreea Răsuceanu, cu "Cele două Mântulese" (editura Vremea), Romaniţa Constantinescu, cu "Paşi pe graniţă" (editura Polirom), şi Victor Cubleşan, cu "Petru Dumitriu romancier" (editura Limes).

La categoria Opere apărute în 2009 propuse de naţionalităţi, a fost premiat Bogdán László, pentru romanul "Richardo Reis în Tahiti" (editura Concord Media Jelen), care fusese nominalizat alături de László Noémi, pentru "Corabia de hârtie" - versuri (editura Erdélyi Híradó Kiadó) şi Lövétei Lázár László, cu "Un fel de arcadie" - versuri (editura Erdélyi Híradó Kiadó).

Pe de altă parte, la categoriile Dramaturgie şi Literatură pentru copii şi tineret, juriul nu a ales nicio lucrare pe care să o premieze.

La Dramaturgie au fost nominalizaţi Aurel Gheorghe Ardelean, cu "Leoaică rănită sau ce faţă umană are fiara" (editura Palimpsest), Corneliu Teulea, cu "Damnaţii" (editura Eikon), şi Mircea M. Ionescu, cu "Filozofia băşcăliei" (editura Play).

La categoria Literatură pentru copii şi tineret au fost nominalizaţi Vasile Igna, cu "Pisoi mai mari, pisici mai mici şi un castel cu cinci pitici" (editura Limes), Liviu Radu - "O după-amiază cu bere şi zâne" (editura Tritonic) şi Arcadie Suceveanu - "Lumea ca o poveste".

Juriul pentru decernarea premiilor a fost format din Alexandru Cistelecan, Cornel Ungureanu, Mircea Diaconu, Adrian Popescu şi Nicolae Oprea.

Pe de altă parte, juriul de nominalizări a fost format din criticii Paul Aretzu, Dan Cristea, Horia Gârbea, Mircea Ghiţulescu şi Vasile Spiridon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici