CRONICĂ: Spectacolul "Now/ Acum" în coregrafia lui Carolyn Carlson- un Eveniment Regal în cadrul FNT - FOTO, VIDEO

Spectacolul "Acum" în coregrafia lui Carolyn Carlson nu poate inspira decât o meditaţie, o trăire şi o identificare cu cei şapte dansatori ai trupei în ipostaze variate, într-un spectacol de teatru total cu inserţii fotografice şi poetice, creând o „metaforă meditativă” după cuvintele artistei.

276 afișări
Imaginea articolului CRONICĂ: Spectacolul "Now/ Acum" în coregrafia lui Carolyn Carlson- un Eveniment Regal în cadrul FNT - FOTO, VIDEO

CRONICĂ: Spectacolul "Now/ Acum" în coregrafia lui Carolyn Carlson- un Eveniment Regal în cadrul FNT - FOTO, VIDEO

Un eveniment Regal - aşa poate fi definit spectacolul semnat Carolyn Carlson, care a avut loc, joi, 27 octombrie, la Sala Studio a TNB, ca parte a spectacolelor-invitate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pentru că privitorul se ridică de pe scaun învăţând mesajul spectacolului: "Acasă e aici şi acum!"

Este esenţial ca fiinţă umană să înţeleagă valoarea Clipei. Şi pentru că spectacolul oferit a cuprins atâta bogăţie de mesaj, atâta splendoare în imagine şi mişcare, atâta armonie şi spirit, se cuvine să dăm o mărturie despre lecţia învăţată. Chiar dacă a fost, de fapt, iarăşi învăţată, din Cărţi şi Viaţă, din Durere şi Înfrângere, din Rugăciune şi Înălţare. Este lecţia despre Condiţia Umană. O lecţie despre Adevăr: pentru că ziua de ieri devine amintire, iar cea de mâine este o speranţa şi tot ce rămâne este Prezentul. Deci "Aici" şi "Acum".

Este lecţia despre întâlnirea noastră cea de toate zilele cu Natură, cu munţii Alpi, adică întâlnirea cu Mont Blancul din suflet, cu starea de Înalt pe care trebuie s-o purtăm în noi. Când? În fiecare zi. Şi trebuie să avem şi Casa Noastră, cu flori, cu verdele în care să ne îmbrăcăm privirea. Unde? Oriunde! Ce contează un spaţiu în afară inimii?

Drumul este norocos. Şapte dansatori. Cifra "7" este garanţia: patru bărbaţi tineri şi frumoşi - semnul stabilităţii. Trei făpturi diafane şi tandre - semnul spiritualităţii. Împreună - armonia şi perfecţiunea. Şi zidirea Omului în Marea Zidire a Naturii cu tot ce cuprinde ea: păsări şi cânt, munţi şi ape, grădini şi vise. Mai ales Visul trebuie să fie prezent, visul care animă existenţa.

Aşadar, împreună am călătorit, am visat, am stat la o cafea într-o preafrumoasa grădină, am vorbit despre familie şi copii, iar zâmbetul nu ne-a părăsit. Mulţumim Carolyn Carlson Company!

Creat în noiembrie 2014, pentru Théâtre National de Chaillot, „Acum” („Now“) este un memorabil spectacol de teatru-dans care aduce astfel în faţa publicului şapte dansatori şi „poetica spaţiului“.

Ea însăşi poetă, recompensată cu meritul Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa, ţară pe care a ales-o părăsind Statele Unite în 1971, Carolyn Carlson construieşte „Now” din şapte părţi metaforice, de la casa fiecăruia, din pivniţă până în pod, şi de la sertarele sau dulapurile ce ascund secrete până la intimitatea personală şi cercul etern, văzut dinăuntru şi din afară, iar fiecare dintre aceste părţi e traversată de un poem de Milosz, Rilke, Baudelaire.

„Cum dansul este prin esenţă lipsit de cuvinte, această creaţie nu e altceva decât participarea la un flux continuu care se exprimă prin timp şi spaţiu. O metaforă meditativă de o oră şi douăzeci de minute“, spune Carlson, cea care a preferat mereu să nu vorbească despre coregrafie, ci despre poezie vizuală.

FNT continuă până pe 30 octombrie cu spectacole de teatru, lansări de carte şi expoziţii. Programul complet al evenimentului poate fi consultat la pagina: http://www.fnt.ro/Program/ sau pe http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici