CRONOLOGIE: Anita Ekberg şi Omar Sharif - printre celebrităţile internaţionale decedate în 2015

Actriţa Anita Ekberg, cântăreţii Demis Roussos şi B.B. King, actorii Omar Sharif şi Christopher Lee, scriitorul Günter Grass, balerina Maia Pliseţkaia, Michele Ferrero, creatorul Nuttela, şi Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston, se numără printre celebrităţile care au decedat în 2015.

2976 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Anita Ekberg şi Omar Sharif - printre celebrităţile internaţionale decedate în 2015

Omar Sharif (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1 ianuarie - Actriţa americană Donna Douglas, faimoasă pentru rolul din serialul TV american "The Beverly Hillbillies" din anii 1960 şi care a jucat alături de Elvis Presley în filmul "Frankie şi Johnny/ Frankie and Johnny", a murit la vârsta de 81 de ani.

1 ianuarie - Boris Moroukov, cosmonautul şi medicul rus care a coordonat un experiment destinat simulării unei misiuni umane spre Marte, a murit la vârsta de 64 de an.

5 ianuarie - Francesca Hilton, fiica actriţei Zsa Zsa Gabor şi a fondatorului imperiului hotelier Hilton, a murit la vârsta de 67 de ani.

TITLURILE ZILEI

7 ianuarie - Actorul australian Rod Taylor, care a jucat rolul principal în thrillerul "Păsările/ The Birds", regizat de Alfred Hitchcock, a murit la vârsta de 84 de ani.

7 ianuarie - Caricaturiştii Stéphane Charbonnier (Charb), Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au decedat, alături de alte persoane, în urma atentatului terorist comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo.

10 ianuarie - Regizorul italian Francesco Rosi, autorul unor filme celebre precum "Il Caso Mattei", recompensat cu trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes din 1972, a murit la vârsta de 92 de ani.

11 ianuarie - Actriţa suedeză Anita Ekberg, una dintre muzele regizorului italian Federico Fellini, a murit la vârsta de 83 de ani. Anita Ekberg, care a rămas în memoria cinefililor pentru celebra scenă filmată la Roma în Fontana di Trevi, în filmul "La Dolce Vita" (1960), de Federico Fellini, în care a jucat alături de Marcello Mastroianni, a locuit în ultima parte a vieţii într-un azil pentru bătrâni din apropiere de Roma.

17 ianuarie - Actriţa Faten Hamama, un simbol al cinematografiei arabe şi fosta soţie a celebrului actor egiptean Omar Sharif, a decedat la vârsta de 83 de ani. Faten Hamama a fost supranumită "doamna cinematografiei arabe" şi a jucat în aproape o sută de filme, între anii 1940 - 1970.

24 ianuarie - Vedeta americană de televiziune Joe Franklin, considerat inventatorul formatului TV de tip talk-show, a cărui emisiune a fost difuzată timp de 43 de ani, a murit la vârsta de 88 de ani.

25 ianuarie - Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani. Şarmant şi impunător, Demis Roussos a reuşit să cucerească inimile fanilor de pe toate continentele, iar vocea sa inegalabilă a convins milioane de oameni să îi cumpere discurile în cariera sa impresionantă de aproape cinci decenii.

27 ianuarie - Charles Townes, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1964, pentru inventarea laserului, o descoperire care a revoluţionat ştiinţele, medicina, telecomunicaţiile şi industria de divertisment, a murit la vârsta de 99 de ani.

29 ianuarie - Scriitoarea australiană Colleen McCullough, al cărei bestseller din 1977 "Pasărea spin" a fost adaptat într-o miniserie de televiziune de mare succes, a murit la vârsta de 77 de ani.

29 ianuarie - Danny McCulloch, basistul trupei The Animals, a murit la vârsta de 69 de ani.

30 ianuarie - Chimistul Carl Djerassi, unul dintre creatorii pilulei contraceptive, a murit la vârsta de 91 de ani. Carl Djerassi a reuşit în 1951 să sintetize progesteron, hormonul care regularizează ciclul menstrual. Această descoperire i-a permis apoi să dezvolte primul contraceptiv administrabil pe cale orală, în colaborare cu experţii în farmacologie americani Gregory Pincus şi John Rock.

12 februarie - Movita Castaneda, cea de-a doua soţie a actorului Marlon Brando, a murit la vârsta de 98 de ani.

14 februarie - Cel mai bogat producător de produse de ciocolată din lume, Michele Ferrero, celebru pentru mărcile pe care le deţinea - Nutella, Ferrero Rocher, oul Kinder Surprise şi Tic-Tac -, a murit la vârsta de 89 de ani.

16 februarie - Cântăreaţa şi compozitoarea americană Lesley Gore, care a devenit celebră cu interpretarea hitului pop al anilor 1960 "It's my party" şi a fost unul dintre autorii muzicii de pe coloana sonoră a filmului "Celebritate/ Fame" din 1980, a murit la vârsta de 68 de ani.

27 februarie - Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit la vârsta de 83 de ani.

7 martie - Jeanne de Funès, a doua soţie a actorului de comedie Louis de Funès, a murit pe 7 martie, la vârsta de 101 ani.

10 martie - Richard Glatzer, coregizor al filmului "Still Alice", care i-a adus actriţei Julianne Moore primul premiu Oscar din carieră, a murit din cauza unei scleroze laterale amiotrofice, la vârsta de 63 de ani.

12 martie - Scriitorul britanic Terry Pratchett, un cunoscut autor de romane umoristice care aparţin genului fantasy, diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2007, a murit, la vârsta de 66 de ani.

15 martie - Mike Porcaro, basistul trupei rock americane Toto, premiată cu Grammy, a murit la vârsta de 59 de ani.

20 martie - AJ Pero, toboşarul trupei americane de heavy metal Twisted Sister, a murit la vârsta de 55 de ani.

21 martie - Cântăreaţa şi compozitoarea britanică Jackie Trent, celebră pentru colaborările sale cu Frank Sinatra şi Shirley Bassey, a murit la vârsta de 74 de ani.

26 martie - Poetul suedez Tomas Tranströmer, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2011, a murit la vârsta de 83 de ani.

1 aprilie - Cynthia Lennon, prima soţie a cântăreţului John Lennon, solistul trupei The Beatles, a murit la vârsta de 75 de ani.

2 aprilie - Regizorul portughez Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, a murit, la vârsta de 106 ani. De la primul său film, "Douro, Faina Fluvial", lansat în 1931, Manoel de Oliveira a făcut peste 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, realizând cea mai mare parte a operei sale după ce trecuse de vârsta de 60 de ani.

13 aprilie - Scriitorul german Günter Grass, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, autor al unor romane celebre, precum "Toba de tinichea", a murit la vârsta de 87 de ani.

14 aprilie - Cântăreţul american Percy Sledge, devenit celebru în anul 1966 cu hitul "When a Man Loves a Woman", a decedat la vârsta de 73 de ani.

28 aprilie - Jack Ely, interpretul cântecului "Louie Louie", un single rock din 1963 ale cărui versuri neinteligibile au fost investigate de trei agenţii guvernamentale americane, inclusiv de FBI, a murit la vârsta de 71 de ani.

30 aprilie - Cântăreţul american Ben E King, o legendă a muzicii R&B, care a devenit celebru la nivel internaţional datorită melodiei "Stand By Me", a decedat la vârsta de 76 ani.

1 mai - Dave Goldberg, directorul executiv al companiei SurveyMonkey şi soţul celei mai importante femei din conducerea Facebook, Sheryl Sandberg, a murit la vârsta de 47 de ani.

2 mai - Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit la vârsta de 89 de ani. Maia Pliseţkaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice.

2 mai - Scriitorul şi scenaristul american Michael Blake, câştigător al unui premiu Oscar pentru adaptarea filmului "Dansând cu lupii" după romanul său omonim, a murit la vârsta 69 de ani.

5 mai - Oscar Holderer, cel mai longeviv membru din echipa de savanţi germani care a creat pentru Statele Unite, după Al Doilea Război Mondial, prima rachetă spaţială ce a transportat astronauţi americani pe Lună, a murit la vârsta de 95 de ani.

14 mai - Chitaristul şi cântăreţul american B.B. King, o legendă a muzicii blues, care a influenţat o generaţie întreagă de chitarişti rock, precum Eric Clapton şi Stevie Ray Vaughan, a murit la vârsta de 89 de ani.

23 mai - John F. Nash Jr., strălucitul matematician interpretat de actorul Russell Crowe în filmul "O minte sclipitoare" din 2001, a murit la vârsta de 86 de ani.

23 mai - Actriţa de comedie Anne Meara, mama actorului Ben Stiller, nominalizată de patru ori la premiile Primetime Emmy, a murit la vârsta de 85 de ani.

2 iunie - Biochimistul american Irwin Rose, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2004, ale cărui descoperiri au revoluţionat tratamentele împotriva cancerului de col uterin şi fibrozei chistice, a murit la vârsta de 88 de ani.

7 iunie - Actorul britanic Christopher Lee, star al francizelor "Stăpânul inelelor" şi "Star Wars", a murit la vârsta de 93 de ani.

22 iunie - Compozitorul american James Horner, care a creat coloana sonoră pentru filmul premiat cu Oscar "Titanic", a murit la vârsta de 61 de ani.

26 iunie - Finlandezul Matti Makkonen, supranumit "părintele SMS-ului", după ce a contribuit la popularizarea la scară mondială a mesajelor în formă scurtă expediate de pe telefoanele mobile, a murit la vârsta de 63 de ani.

27 iunie - Chris Squire, basist şi membru fondator al trupei de rock progresiv Yes, a murit la vârsta de 67 de ani.

3 iulie - Actriţa americană Diana Douglas, mama actorului Michael Douglas şi prima soţie a cineastului Kirk Douglas, a murit la vârsta de 92 de ani.

8 iulie - Actorul american Irwin Keyes, care a jucat în numeroase filme şi seriale, între care şi "Familia Flintstones: Aventuri în Epoca de Piatră", "Dragostea costă" şi "Amintiri la Stardust Hotel", a murit la vârsta de 63 de ani.

10 iulie - Actorul de origine egipteană Omar Sharif, celebru pentru roluri din filme precum "Lawrence al Arabiei" şi "Doctor Zhivago", a murit la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct. În luna mai a acestui an, fiul lui Omar Sharif declara într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo că actorul avea pierderi de memorie şi s-a retras din activitate din cauza maladiei Alzheimer de care suferea.

14 iulie - Arthur Cave, unul dintre cei patru fii ai cântăreţului australian Nick Cave, a murit la vârsta de 15 ani, în urma unui accident tragic, după ce a căzut de pe o stâncă foarte înaltă din localitatea britanică Brighton.

19 iulie - Actriţa americană Mildred Joanne Smith, care a jucat alături de Sidney Poitier în filmul de debut al acestuia, "No Way Out", a murit la vârsta de 94 de ani.

20 iulie - Compozitorul Wayne Carson, coautor al cântecului "Always On My Mind", a murit la vârsta de 72 de ani.

21 iulie - Actorul Theodore Bikel, interpretul Căpitanului von Trapp din spectacolul de teatru "Sunetul muzicii", mai cunoscut însă pentru rolul Tevye, lăptarul evreu sărac din marele succes de pe Broadway "Scripcarul de pe acoperiş", a murit la vârsta de 91 de ani.

26 iulie - Bobbi Kristina Brown, fiica artistei americane Whitney Houston, a murit la vârsta de 22 de ani, la şase luni după ce a suferit leziuni cerebrale ireversibile în urma unui accident petrecut în reşedinţa sa.

9 august - Cineastul britanic Jack Gold, autorul unor filme de referinţă precum "Atingerea meduzei", "Evadare din Sobibor" şi "Noapte bună, domnule Tom", a murit la vârsta de 85 de ani.

7 august - Uggie, câinele devenit celebru după evoluţia sa din lungmetrajul "Artistul", recompensat cu cinci premii Oscar în 2012, inclusiv la categoria "cel mai bun film", a murit la vârsta de 13 ani. Uggie, un terrier Jack Russell, a apărut şi în filmul "Apă pentru elefanţi".

16 august - Anna Kashfi, prima soţie a actorului american Marlon Brando, a murit la vârsta de 80 de ani.

30 august - Oliver Sacks, neurolog eminent şi scriitor de succes, autor al unor volume celebre, precum "Awakenings" şi "Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie", a murit la vârsta de 82 de ani.

3 septembrie - Cel mai scund om din lume, nepalezul Chandra Bahadur Dangi, a murit la vârsta de 75 de ani.

5 septembrie - Actriţa Setsuko Hara, o legendă a cinematografiei japoneze, a murit la vârsta de 95 de ani.

28 septembrie - Catherine Coulson, interpreta personajului Margaret Lanterman - supranumită "Doamna cu butucul" - din serialul de televiziune "Twin Peaks", a murit la vârsta de 71 de ani.

28 septembrie - Cathriona White, iubita actorului american Jim Carrey, a murit la vârsta de 28 de ani. Tânăra s-ar fi sinucis la câteva zile după ce s-a despărţit de Jim Carrey.

24 octombrie - Actriţa Maureen O'Hara, cunoscută pentru rolurile din "Miracolul din strada 34" şi "Sinbad Marinarul", dar şi pentru interpretarea sa din filmele regizate de John Ford, a murit la vârsta de 95 de ani.

4 noiembrie - Melissa Mathison, una dintre fostele soţii ale actorului Harrison Ford şi scenarista filmului "E.T. Extraterestrul", a murit la vârsta de 65 de ani.

9 noiembrie - Andy White, toboşarul scoţian care a devenit ulterior celebru după ce l-a înlocuit pe Ringo Starr pentru a înregistra cu trupa The Beatles cântecul "Love Me Do", a murit la vârsta de 85 de ani.

3 decembrie - Scott Weiland, fostul solist al trupelor rock Stone Temple Pilots şi Velvet Revolver, a murit la vârsta de 48 de ani.

19 decembrie - Dirijorul german Kurt Masur, unul dintre cei mai respectaţi dirijori la nivel internaţional şi directorul muzical al Filarmonicii din New York în perioada 1991-2002, a murit la vârsta de 88 de ani.

24 decembrie - Cercetătorul american Alfred Gilman, laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 1994, alături de Martin Rodbell, a murit la vârsta de 74 de ani.

25 decembrie - Robert Spitzer, influentul psihiatru american creditat cu alcătuirea clasificării moderne a bolilor mintale, a murit la vârsta de 83 de ani.

27 decembrie - Directorul de imagine Haskell Wexler, nominalizat de cinci ori la premiile Oscar şi câştigător a două statuete, pentru filmele "Adevărata glorie/ Bound for Glory" (1976) şi "Cui i-e frică de Virginia Woolf?/ Who's Afraid of Virginia Woolf?" (1966), a murit la vârsta de 93 de ani.

28 decembrie - Rockerul Lemmy, solistul trupei britanice Motörhead, a murit la vârsta de 70 de ani, din cauza unui "cancer extrem de agresiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici