CRP: Reglementarea presei trebuie făcută exclusiv din interiorul şi cu acordul profesiei

Oportunitatea instituirii mecanismelor de reglementare a presei în afara autoreglementării trebuie să fie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile industriei mass-media, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Indira Crasnea, preşedintele CRP.

81 afișări
Imaginea articolului CRP: Reglementarea presei trebuie făcută exclusiv din interiorul şi cu acordul profesiei

CRP: Reglementarea presei trebuie făcută exclusiv din interiorul şi cu acordul profesiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Oportunitatea instituirii unor mecanisme de reglementare a presei în afara regulilor de autoreglementare trebuie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile profesionale ale industriei mass-media, în urma consultării cât mai cuprinzătoare a jurnaliştilor şi managerilor de presă. Clubul este ferm în susţinerea acestei poziţii şi o va reitera ori de câte ori este necesar", a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), în replică la proiectul "Legii jurnalistului", iniţiat de către deputatul PNL Ioan Ghişe.

Proiectul stabileşte "instituţii, sancţiuni, uneori în termeni volatili, reguli" pentru profesia de jurnalist, ceea ce este "un pic cam mult" şi "un pic cam prea orgolios", a comentat Crasnea.

"Domnul Ghişe ne stabileşte instituţii, sancţiuni, reguli. E un pic cam mult şi un pic cam prea orgolios. Poate că domnul deputat a fost animat de bune intenţii. Are această prezumţie. Îi recomand însă, cu simpatie, să-şi folosească capacitatea de legiferare în lupta parlamentară cu puterea, aşa cum şade bine unui deputat al opoziţiei şi să ne lase pe noi să ne pansăm durerile, dacă le simţim", a mai declarat Indira Crasnea.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, marţi, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat marţi pentru MEDIAFAX, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea BPC şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici