"De ce eu?", de Tudor Giurgiu, premiul criticilor de film din Bulgaria, la Festivalul de la Sofia

Lungmetrajul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, a obţinut, sâmbătă seară, premiul Asociaţiei criticilor de film din Bulgaria pentru cea mai bună peliculă din secţiunea competitivă dedicată producţiilor balcanice, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia.

321 afișări
Imaginea articolului "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, premiul criticilor de film din Bulgaria, la Festivalul de la Sofia

Tudor Giurgiu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Festivalul Internaţional de Film de la Sofia a debutat pe 5 martie. Evenimentul cinematografic şi-a desemnat câştigătorii, sâmbătă seară, trofeul pentru cel mai bun film fiindu-i acordat lungmetrajului "The Lesson", o corpoducţie Bulgaria/ Grecia, regizată de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, potrivit site-ului oficial.

Astfel, premiul Asociaţiei criticilor de film din Bulgaria pentru cea mai bună peliculă din secţiunea competitivă dedicată filmelor balcanice, a revenit peliculei "De ce eu?", o coproducţie România-Bulgaria-Ungaria.

"De ce eu?" a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă. "Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente.

Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici