Deputat PSD: Colaborarea lui Sorin Avram şi Cornel Nistorescu cu SRTv încalcă Legea TVR

Colaborarea lui Sorin Avram şi a lui Cornel Nistorescu cu Televiziunea Română încalcă prevederile Legii de organizare a TVR şi Statutul ziariştilor din televiziunea publică, a declarat deputatul PSD Ioan Vulpescu, miercuri, la Parlament.

281 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD: Colaborarea lui Sorin Avram şi Cornel Nistorescu cu SRTv încalcă Legea TVR

Cornel Nistorescu (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Doi deputaţi ai Partidului Social Democrat, Ioan Vulpescu şi Florin Pâslaru, l-au întrebat, miercuri, în timpul audierilor din Comisia de Cultură a Camerei, pe Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, dacă unele angajări pe care le-a făcut nu cumva contravin Legii numărul 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Iniţial, Stelian Tănase a spus că aceste contracte de colaborare nu contravin "în niciun fel, la niciun capitol" Legii 41.

Ulterior, deputatul Ioan Vulpescu a făcut referire la articolul 11 din Legea 41, potrivit căruia "face parte din personalul de specialitate orice persoană care realizează, produce, redactează, elaborează sau coordonează emisiuni ori programe sau care are o participare directă şi cu conţinut creator la realizarea acestora. Pe durata angajării, acest personal nu poate ocupa sau exercita alte funcţii, cu excepţia celor didactice, decât cu acordul comitetului director al televiziunii publice".

De asemenea, Ioan Vulpescu a făcut referire la Statutul ziariştilor din SRTv, care prevede că nu pot face parte din rândul ziariştilor din televiziunea publică "salariaţii sau conducătorii altor intreprinderi de presă" şi "persoanele care patronează, colaborează financiar ori deţin acţiuni la alte societăţi comerciale concurente cu televiziunea publică".

"Mie mi se pare că cel puţin doi moderatori din grila în vigoare a TVR se înscriu (în aceste prevederi, n.r.)", a spus deputatul Ioan Vulpescu, nominalizându-i pe Sorin Avram şi Cornel Nistorescu.

La rândul său, Stelian Tănase a spus că a fost "prins cu garda jos" şi că, împreună cu juriştii TVR, va verifica aceste aspecte sesizate de Ioan Vulpescu.

"O să-mi fac lecţiile, deşi ştiu legea 41, o visez. Nu am văzut nicio contradicţie, niciun conflict de interese. A fi jurnalist este o profesiune liberală, cuplată cu orice meserie. Ei sunt într-o situaţie de colaborare cu Televiziunea Română, nu sunt angajaţii TVR. Şi Mircea Dinescu e în aceeaşi situaţie. Şi el e patron, este fermier, are firme înregistrate. Se comportă ca un capitalist, ca poetul Rimbaud (Arthur Rimbaud, n.r.). Şi Rimbaud e negustor de arme. Am să verific şi o să vă răspund personal", a spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a spus că articolul din Legea 41 invocat de Ioan Vulpescu face referire la angajaţii Televiziunii Române, nu la colaboratorii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici