Din ce în ce mai mulţi artişti aleg să se lanseze singuri, fără o casă de discuri în spate. Care sunt motivele

  • Săptămâna trecută, cântăreaţa americană Lauren-Spencer Smith a intrat în top cinci al clasamentului britanic de single-uri cu balada ei Fingers Crossed.
  • La fel ca Drivers License a Oliviei Rodrigo, care a fost lansată anul trecut în această perioadă, cântecul lui Smith este melodie tristă despre sfârşitul unei relaţii care a devenit virală pe TikTok înainte de a trece la succesul mainstream.
  • Dar există o diferenţă crucială: În timp ce Rodrigo a semnat cu cea mai mare casă de discuri din lume, Universal Music, Smith nu are niciun contract de înregistrare.
936 afișări
Imaginea articolului Din ce în ce mai mulţi artişti aleg să se lanseze singuri, fără o casă de discuri în spate. Care sunt motivele

Muuzica Oliviei Rodrigo este distribuită de un serviciu american numit TuneCore, care îi pune melodiile pe servicii precum Spotify, Apple Music şi YouTube pentru o taxă fixă. Lauren Smith rămâne proprietara înregistrărilor sale principale şi primeşte 100% din drepturile de autor atunci când melodiile sale sunt difuzate.

Atingerea acestui nivel de succes ca artist independent "este o adevărată nebunie", spune ea.

"Cu siguranţă am simţit că pentru a face aşa ceva, aveam nevoie de o casă de discuri uriaşă în spatele meu şi aveam nevoie de o maşinărie de oameni în marketing cu un buget... dar adevărul este că nu am pus niciun ban în spatele marketingului acestui cântec şi deja face ceea ce face. Toţi cei cu care vorbesc sunt complet copleşiţi de el - nu ne vine să credem".

Şi nu este singura. Din ce în ce mai mulţi muzicieni aleg să îşi lanseze singuri muzica sau să încheie acorduri favorabile cu case de discuri independente.

Cel mai recent album al lui Kylie Minogue, Disco, a fost lansat pe propria casă de discuri, Darenote. Dave şi Little Simz, care se vor confrunta cu Adele şi Ed Sheeran la ediţia din acest an a premiilor Brit Awards, sunt proprietarii în totalitate ai muzicii lor. Iar premiul Mercury Prize de anul trecut a fost câştigat de Arlo Parks, care a semnat cu mica casă de discuri indie Transgressive.

Managerul lui Spencer-Smith, David Ehrlich, sugerează chiar că o mare casă de discuri ar fi putut să-i frâneze succesul.

"De multe ori, nu vrem să direcţionăm cariera unui artist în funcţie de disponibilitatea sau de agenda altor persoane", spune el, "şi, din fericire, mecanismele de lansare independentă permit acest lucru acum".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici