Directorul INP spune că a alocat un milion de euro pentru monumentele istorice din judeţul Iaşi

Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru, afirmă că în cele şase luni ale mandatului său a alocat un milion de euro pentru monumentele istorice din judeţul Iaşi, susţinând că pentru unele obiective sumele au crescut şi de 20 de ori, cum este cazul Catedralei Mitropolitane.

129 afișări
Imaginea articolului Directorul INP spune că a alocat un milion de euro pentru monumentele istorice din judeţul Iaşi

Directorul INP spune că a alocat un milion de euro pentru monumentele istorice din judeţul Iaşi (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Directorul INP, Alexandru Muraru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, că în cele şase luni de mandat a alocat un milion de euro pentru monumentele istorice din judeţul Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Situaţia nu era deloc fericită când am ajuns la INP. Erau doar opt monumente în judeţul Iaşi care erau în finanţare, în prezent sunt 16. Palatul Culturii avea zero lei în buget, iar Catedrala Mitropolitană doar 100.000 de lei. Numai la Catedrală am alocat 2,1 milioane de lei. La Sinagoga din Iaşi nu m-am rezumat doar să deschid lucrările. Au fost alocaţi 700.000 de lei. Mai trebuie 1,7 milioane lei, iar anul viitor putem finaliza acest obiectiv important. Este cea mai veche sinagogă din România", a spus Alexandru Muraru.

El a precizat că alţi 700.000 de lei au fost alocaţi de INP pentru restaurarea bisericilor din localităţile Holboca şi Scânteia, precum şi pentru biserica Nicoriţă din municipiul Iaşi.

În privinţa lucrărilor de restaurare a Palatului Culturii din Iaşi, închis în anul 2007, directorul INP a spus că licitaţia pentru ultima etapă a lucrărilor va fi făcută la începutul anului viitor, finanţarea ridicându-se la 15,6 milioane de euro.

"Patru firme participă la licitaţie, sper ca la începutul anului viitor să semnăm contractul. Durata execuţiei lucrării este de 16 luni. În 2015 vom avea funcţional întreg Palatul Culturii din Iaşi. În această ultimă etapă vom reface turnul central, latura dinspre complexul comercial, precum şi Sala Voievozilor”, a spus Muraru.

Totodată, el a criticat faptul că Primăria Iaşi nu alocă bani pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

"Consiliul Judeţean a acordat sprijin financiar pentru acest obiectiv, dar dinspre primărie nu văd nimic. Acest monument aduce anual un milion de turişti la Iaşi", a mai spus directorul INP, Alexandru Muraru.

El a adăugat că atunci când a venit la şefia INP a găsit "o instituţie amorţită, îmbătrânită şi prăfuită, care nu comunica aproape nimic publicului".

"Am reuşit să schimbăm lucrurile. Totodată, am găsit susţinere la ministrul Culturii, Daniel Barbu, care ne-a ajutat cu finanţări şi cu susţinerea unor proiecte", a mai spus Alexandru Muraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici