Directorul Teatrului Naţional din Sibiu va cere demisia şefului ISU dacă Sala Studio rămâne închisă

Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" (TNRS) din Sibiu, Constantin Chiriac, spune că va solicita demisia şefului ISU, dacă Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş va rămâne închisă, susţinând că aceasta îndeplineşte toate măsurile de siguranţă la incendiu.

350 afișări
Imaginea articolului Directorul Teatrului Naţional din Sibiu va cere demisia şefului ISU dacă Sala Studio rămâne închisă

Directorul Teatrului Naţional din Sibiu va cere demisia şefului ISU dacă Sala Studio rămâne închisă

Constantin Chiriac, organizatorul Festivalului de Teatru de la Sibiu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va solicita demisia şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Cosmin Balcu, dacă Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş va rămâne închisă, întrucât nu îndeplineşte condiţiile privind securitatea la incendii.

"Toţi domnii de la ISU să înţeleagă că sunt plătiţi din bani publici şi, printr-o hotărâre de Guvern, ei nu sunt şefi şi stăpâni a ceea ce n-au făcut 25 de ani. Din punctul ăsta de vedere aş vrea să-l întreb pe domnul comandant, când e un moment de criză, cum îşi permite să plece în vacanţă? Dacă nu se va deschide Sala Studio care are toate facilităţile pentru ca spectatorii să vadă în bune condiţii spectacolele, cer demisia acestui domn", a spus Chiriac.

Potrivit acestuia, sala respectivă - unde se joacă spectacole din repertoriul Teatrului Naţional "Radu Stanca" - este dotată ”cu toate elementele de securitate prevăzute de lege”, astfel încât nu se justifică închiderea acesteia.

"Noi am făcut toate demersurile pentru ca să fim în regulă - am avut zeci de controale, noi ne-am dus în întâmpinare cerând să ni se spună ce mai trebuie făcut - ne-au cerut ca să fie o intrare mai largă, am desfăcut gradenele şi am făcut intrarea mai largă, am mai cerut şi a doua uşă, ne-a deschis-o domnul director şi pe aceea chiar dacă legea spune că e suficientă numai o ieşire pentru că sunt numai 90 de locuri…La «Oscar şi Buni Roz» aveam toate biletele vândute, dacă nu reuşeam să improvizăm (la Teatrul Naţional «Radu Stanca» - n.r. ) un spaţiu unde să poată fi jucat acest spectacol, cine rezolva imaginea Teatrului Naţional, această credibilitate pe care noi am construit-o cu multă muncă, muncă şi iar muncă?", a afirmat Chiriac.

El a apreciat că închiderea Casei de Cultură cu câteva ore înainte de începerea unui eveniment de amploare a fost un "boicot cultural".

Reprezentanţii teatrului sibian au transmis, totodată, un apel către ISU Sibiu pentru a reevalua situaţia Sălii Studio.

"Facem un apel către ISU de a evalua separat Sala Studio, astfel încât spectatorii să poată beneficia cât mai curând de spectacolele organizate în acest spaţiu care îndeplineşte toate măsurile de siguranţă la incendiu, aşa cum s-a constatat la ultimele controale efectuate", se arată în apelul respectiv.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu a fost închisă, vinerea trecută, de către reprezentanţii ISU, pentru că nu are instrumente de avertizare a incendiilor şi de stingere a acestora, dar nici autorizaţie PSI, evenimentele programate să se desfăşoare acolo fiind relocate.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Bianca Sabău, declara că inspectorii instituţiei au descoperit nereguli la Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş şi au dispus închiderea acesteia.

"Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu este un spaţiu pe care l-au controlat inspectorii de la Inspecţia de Prevenire a Incendiilor şi au constatat nereguli prevăzute de H.G 915/2015, respectiv neechiparea cu instrumente de stingere a incendiilor ori detectare, semnalizare şi avertizare a incendiilor. În consecinţă s-a dispus închiderea spaţiului până la remedierea deficienţelor", declara Bianca Sabău.

Reprezentanţii ISU Sibiu adăugau că imobilul nu are autorizaţie PSI, precizând că anterior reprezentanţii Casei de Cultură au fost amendaţi din această cauză.

Astfel, toate căile de acces în Casa de Cultură a Sindicatelor au fost sigilate de reprezentanţii ISU Sibiu, iar pe intrarea principală a fost lipit un afiş uriaş pe care scrie "Oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor de către ISU Sibiu pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţiilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi".

Vineri seară, în Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu ar fi trebuit să înceapă Mozaic Jazz Festival. Din cauza închiderii spaţiului, spectacolele din cadrul festivalului au fost relocate în alte săli din municipiul Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici