Dirijorul german Kurt Masur a murit la vârsta de 88 de ani

Dirijorul german Kurt Masur, unul dintre cei mai respectaţi dirijori la nivel internaţional şi directorul muzical al Filarmonicii din New York în perioada 1991-2002, a murit, sâmbătă, la vârsta de 88 de ani, potrivit nytimes.com.

138 afișări
Imaginea articolului Dirijorul german Kurt Masur a murit la vârsta de 88 de ani

Dirijorul german Kurt Masur a murit la vârsta de 88 de ani

Kurt Masur a murit, sâmbătă, în oraşul Greenwich, din statul american Connecticut, în urma complicaţiilor apărute ca urmare a faptului că era bolnav de Parkinson.

Anunţul privind decesul acestuia a fost făcut de Matthew VanBesien, preşedintele Filarmonicii din New York, orchestră pe care Kurt Masur a condus-o între anii 1991 şi 2002, contribuind foarte mult la revigorarea sa pe scena artistică internaţională, conform bbc.com.

Kurt Masur, care a figurat şi printre numele de referinţă ale Festivalului "George Enescu" din România, a fost unul dintre cei mai importanţi dirijori la nivel internaţional.

S-a născut în 1927 în Silezia Inferioară din Germania - în prezent parte a Polaniei - şi a urmat studii în domeniul muzical la Leipzig.

Kurt Masur şi-a început cariera ca dirijor la Filarmonica din Dresda, unde a lucrat între 1955 şi 1958. Totodată, în perioada 1967-1972, acesta a ocupat şi funcţia de director muzical al Filarmonicii din Dresda. În perioada 1970 - 1996, a condus Orchestra Gewandhaus din Leipzig, iar din 1991 a devenit directorul muzical al Filarmonicii din New York, funcţie pe care a ocupat-o până în 2002.

Între 2000 şi 2007 a fost şi dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Londra, iar din 2002 până în 2008 a fost director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei.

În aprilie 2012, Kurt Masur a căzut pe scenă în timp ce dirija Orchestra Naţională a Franţei, la Paris, şi a fost transportat de urgenţă la spital. În acelaşi an, după ce şi-a anulat câteva concerte programate, Kurt Masur a dezvăluit pe site-ul său că a fost diagnosticat cu maladia Parkinson.

Pe lângă cariera sa artistică, Kurt Masur a avut şi o importantă implicare socială. A militat pentru libertate şi democraţie în anul 1989 în Republica Democrată Germană.

De asemenea, după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, Filarmonica din New York, sub bagheta lui Kurt Masur, a susţinut un concert emoţionant în care a fost interpretată lucrarea "Un recviem german", de Johannes Brahms, iar artiştii Orchestrei au prezentat concerte gratuite în jurul zonei "Ground Zero" .

În urma lui Kurt Masur au rămas cea de-a treia sa soţie, Tomoko, o soprană din Japonia, şi cinci copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici