Divanul Degustătorilor de Film: Lungmetrajul "Usturoi", "servit" cu delicatese "de chef" din Sălaj

Lungmetrajul "Usturoi" a fost proiectat, vineri seară, la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, participanţii la eveniment bucurându-se şi de delicatese de "chef" din Sălaj, bucătarul Mircea Groza pregătind pentru ei acelaşi meniu pe care l-a făcut pentru o scenă din peliculă.

284 afișări
Imaginea articolului Divanul Degustătorilor de Film: Lungmetrajul "Usturoi", "servit" cu delicatese "de chef" din Sălaj

Divanul Degustătorilor de Film: Lungmetrajul "Usturoi", "servit" cu delicatese "de chef" din Sălaj (Imagine: Shutterstock)

"Meniul pe care l-am pregătit este cel pe care l-aţi văzut şi-n film. Un meniu de chef din Sălaj - reprezint zona despre care vă spun - şi am adus brânzeturi de capră - două, trei, patru feluri -, în combinaţie cu uleiuri de la ţară, uleiuri făcute de ţărani, presate la rece: ulei de cânepă, ulei de floarea-soarelui şi de in, dar şi busuioc, roşii, ardei - asta a fost aşa un fel de antreu, după pălinca care are în jur de 60-61 de grade; e o pălincă veche de 18 ani. Am făcut un jambon tradiţional de Sălaj, afumat şi copt la cuptor, am făcut şi un purcel umplut, un purcel de lapte pe care l-am dezosat şi pe care l-am umplut cu o tocătură specială, dar şi cu bucăţele de carne friptă la tigaie şi cu afumătură. Aceste două produse, jambonul afumat şi purcelul, le-am servit cu pâinea de Cetate, care e vestită şi foarte bună, şi cu dulceaţă de ceapă roşie, dulceaţă de ceapă albă cu stafide şi dulceaţă de ardei iute, şi am încheiat cu un gulaş de toamnă (...) care s-a făcut pentru Cetate şi pentru participanţii de aici, care sunt şi femei şi tineri care nu mănâncă foarte gras, am făcut cu carne slabă de porc, cu multe legume, asta a fost chiar specificul acestui gulaş, dar şi cu răzălăi, care sunt paste făcute în casă şi sper că le-au plăcut celor care au gustat, pentru că două ceaune s-au golit imediat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Groza.

Acesta a mai spus că filmul s-a făcut după posibilităţile celor din echipă, neavând un buget alocat pentru realizarea lui.

"L-am făcut cu ce am putut şi cu posibilităţile noastre. Am lucrat prieteneşte, ne-am jucat cu bloggerii şi cu prietenii şi până la urmă ne-am trezit că am făcut un film. Chiar ne-am trezit impresionaţi de faptul că a ieşit până la urmă. Ne-am speriat la început - eu cel puţin - şi acum îmi dau seama că în anturajul celor care se pricep la filme şi care fac filme nu e bine să te lauzi că poţi să faci filme fără bani, pentru că aici se vehiculează sume mari, sunt sponsori, sunt oameni care ajută - nu ştiu pe ce criterii. Eu m-am speriat şi am zis că am văzut filme proaste româneşti, poate mai proaste ca filmul nostru şi care au costat enorm", a declarat Mircea Groza, precizând că filmul s-a realizat în trei săptămâni.

"Usturoi" este primul film independent realizat cu voluntari, o coproducţie româno-americană, regizată de Lucian Alexandru, cu un scenariu de Radu Băzăvan. Mircea Groza se interpretează pe sine în film. Din distribuţia filmului mai fac parte Sebastian Topan, Darius Stoica, Elena Ivanca, Andreea Ioana Zaharia, Ionuţ Turda, Nicu Varga şi Tibi Covaci.

Filmul "Usturoi" este în primul rând despre prietenie şi familie. Este turnat în Transilvania, unde convieţuiesc, de sute şi mii de ani, români, maghiari, romi, saşi, ucraineni, tătari, cehi, slovaci. "Ar fi fost nedrept să facem un film în Transilvania numai cu români, din moment ce toate aceste etnii convieţuiesc în bună pace de atâta vreme şi fac parte integrantă din construcţia identitară a acestei frumoase regiuni a României", se arată pe site-ul blog.filmulusturoi.ro.

Cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care are loc în perioada 26 - 31 august, în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj), este dedicată temei "Eroi şi antieroi din Balcani".

La ediţia de anul acesta sunt prezentate 64 de filme şi participă peste 100 de invitaţi, dintre care 30 străini. Din selecţia celei de-a cincea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară fac parte 19 filme româneşti, reclame şi animaţii de arhivă.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Institutului Cultural Român (ICR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici