Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, între 21-30 august, la Craiova şi în Portul Cetate

Cea de-a şasea ediţie a evenimentului Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în perioada 21 - 30 august, la Craiova şi în Portul Cultural Cetate, şi va fi dedicată temei "Drumuri şi răspântii".

159 afișări
Imaginea articolului Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, între 21-30 august, la Craiova şi în Portul Cetate

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, între 21-30 august, la Craiova şi în Portul Cetate (Foto: Shutterstock)

Festivalul va începe cu două seri de proiecţii în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, şi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de zece zile, în cadrul festivalului vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, la care sunt invitaţi critici de film, profesori univesitari şi specialişti din domeniul filmului din Croaţia, Grecia, România şi Serbia.

Dedicat filmului balcanic, festivalul va urmări în acest an tema "Drumuri şi răspântii", prezentă chiar şi în primele epopei din istoria omenirii.

"Adesea eroul nu poate sta într-un singur loc deopotrivă pentru că este prigonit, dar şi pentru a putea să se pună în slujba a cât mai mulţi oameni. Păcală şi Nastratin Hogea călătoresc făcând dreptate şi uimindu-şi semenii cu isteţimea lor, haiducii sunt într-o perpetuă goană deopotrivă pentru a fugi de potere, dar şi pentru a îndrepta abuzurile. Chiar şi afirmarea internaţională a filmului românesc cu aşa-numitul Nou Val al cinematografului românesc începe cu un road movie, «Marfa şi banii» (2001), al lui Cristi Puiu", spune Marian Ţuţui, directorul artistic al Divan Film Festival, despre tema aleasă pentru ediţia festivalului de anul acesta.

Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema şi bucătărie balcanică, accesul la filme şi demonstraţiile culinare fiind liber. Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român.

La cele cinci ediţii desfăşurate până în prezent, au rulat peste 300 de filme, care au fost vizionate de aproximativ 5.000 de spectatori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici