Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, a primit trofeul One World România 2015 - VIDEO

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

123 afișări
Imaginea articolului Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, a primit trofeul One World România 2015 - VIDEO

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, a primit trofeul One World România 2015 - VIDEO

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, One World a acordat premiul "Best Karma" filmului declarat câştigător de cei cinci liceeni din juriul festivalului, aflat la cea de-a opta ediţie. Filmul premiat, care a primit drept trofeu o machetă a "kino-maidanului", este "Pixadores". Teodora, Ligia, Daniela, David şi Ionuţ au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto.

"Documentarul pe care l-am ales este un film pe care îl poţi urî cu uşurinţă, deoarece pare o alegere previzibilă pentru nişte adolescenţi, prin prisma subiectului său. În acelaşi timp, este şi un film pe care e greu să nu-l iubeşti, pentru că ne reprezintă. Deşi subiectul pare foarte specific, în realitate nu este - este un film despre lucrurile în care cred adolescenţii şi în care adulţii ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învăţat pe noi filmul câştigător este că educaţia nu trebuie să înceapă neapărat din şcoli sau instituţii private şi că ea poate începe şi pe maidan", au motivat cei cinci juraţi decizia, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015, a spus: "Este primul premiu pe care îl primeşte filmul nostru şi e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr".

"Pixadores" sunt tineri care vin din zone marginale ale oraşului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri şi disperare. Intervenţiile lor în spaţiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenenţa instituţională. Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitaţii la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reuşesc să îl scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-şi tagurile pe pereţii unei clădiri de patrimoniu şi refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziţie.

Imaginea fluidă, filmată cu camera din mână de operatorul Peter Flinckenberg, prinde acţiunile temerare ale "pixadores" pe înălţimile oraşelor São Paulo şi Berlin, dar şi viaţa cotidiană a celor patru, între muncă, surfing-ul trenurilor, colectarea de cupru şi lecturi ocazionale din Nietzsche.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului One World România s-a desfăşurat între 16 şi 22 martie, în Bucureşti, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul "kino-maidan". Festivalul a propus o privire asupra "maidanelor" de pe cinci continente şi i-a aşteptat pe bucureşteni la proiecţii şi evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societăţii actuale.

Astfel, în trei cinematografe din Bucureşti, publicul a putut urmări 42 de filme documentare, cele mai multe în premieră în România. De asemenea, timp de şase zile, bucureştenii au putut redescoperi centrul Capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Au fost prezenţi la festival 28 de invitaţi, care şi-au proiectat filmele în faţa publicului bucureştean.

Începând de pe 30 martie, la Centrul Ceh din Bucureşti vor fi reluate unele filme prezentate în cea de-a opta ediţie a festivalului.

Festivalul One World România este organizat de Asociaţia One World România, alături de Centrul Ceh Bucureşti, şi se bucură de susţinerea programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici