Doi membri ai CNA îi cer demisia preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu

Doi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, îi cer demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, susţinând că aceasta "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor".

1340 afișări
Imaginea articolului Doi membri ai CNA îi cer demisia preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu

Doi membri ai CNA îi cer demisia preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan susţin, într-o scrisoare deschisă transmisă vineri seară agenţiei MEDIAFAX, că Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace".

"Îi cerem demisia până luni, zi în care a convocat o şedinţă extraordinară a CNA, motivând public că 'nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2'", spun Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan enumeră şi alte motive pe care le consideră suficiente ca Laura Georgescu "să piardă definitiv" susţinerea pe care cei doi i-au acordat-o în ianuarie 2013, votând-o preşedinte al CNA.

"În conferinţa pe care a susţinut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, preşedintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carenţe în cunoaşterea legislaţiei din domeniul audiovizualului", spun Iorga şi Jucan, precizând că "ingerinţa în politica editorială nu este reprezentată de actele emise de către CNA". Cei doi invocă articolul 6, alineatul 4 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia "Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România".

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan mai spun că Laura Georgescu "a afirmat că postul de televiziune Antena 3 poate face publice mesajele primite de la telespectatori, indiferent de conţinutul acestora, ceea ce contravine legislaţiei audiovizuale, care responsabilizează radiodifuzorul pentru conţinutul pe care îl difuzează".

Un alt motiv pentru care cei doi îi cer demisia Laurei Georgescu este acela că aceasta "a refuzat să includă în Codul etic al membrilor CNA criteriul integrităţii cu referire la incompatibilităţi şi conflicte de interese, cu toate că acest principiu era agreat de ONG-urile de media din România, care au fost consultate, dar ignorate". "A preferat o variantă agreată de şase membri CNA, dintre care doi sunt declaraţi de către ANI ca aflându-se în stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese", spun Iorga şi Jucan.

Cei doi susţin, de asemenea, că Laura Georgescu a încălcat articolul 3 din Codul etic al membrilor CNA, "pe care domnia sa însăşi l-a propus şi votat, referitor la imparţialitatea faţă de radiodifuzori". "A tolerat încălcări ale aceluiaşi cod şi de către alţi doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicţie cu art. 2 al Codului etic", spun Iorga şi Jucan.

"Prin convocarea luni, 16 decembrie, a unei şedinţe extraordinare a CNA pentru a discuta cu celeritate dosarul Antena 2, doamna Laura Georgescu se aşează intolerabil de partea intereselor unui radiodifuzor care, în chiar ziua respectivă are programată o relansare, deşi la data de 10 decembrie, modificarea licenţei i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA. Noi refuzăm să luăm parte la o asemenea şedinţă, organizată sub presiune", mai afirmă Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Un alt motiv pentru care aceştia solicită demisia actualului preşedinte al CNA este acela că, "în nume personal, a acordat miercuri, 11 decembrie, premii de excelenţă, uzurpând autoritatea Consiliului Naţional al Audiovizualului". "Aceste premii nu reprezintă decizia CNA, au fost acordate pe criterii lipsite de transparenţă şi fără consultarea tuturor membrilor Consiliului", susţin Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Iorga şi Jucan spun că un alt motiv pentru care îi cer demisia Laurei Georgescu este acela că "a legitimat cel mai politizat concurs organizat de CNA în ultimii cinci ani pentru acordarea licenţelor audiovizuale pentru programe de radiodifuziune", precizând că au semnalat acest lucru la momentul respectiv, printr-o scrisoare deschisă.

Un alt motiv invocat de cei doi în sprijinul deciziei lor de a-i solicita demisia preşedintelui CNA este acela că "a modificat Codul audiovizualului pe drumul de la CNA la Monitorul Oficial, favorizând îndeosebi un radiodifuzor prin nepublicarea unui articol care fusese adoptat de plenul CNA".

"Preşedintele CNA a acceptat ca luni să fie organizată o şedinţă extraordinară pentru a include pe ordinea de zi subiectul Antena 2, ceea ce înseamnă că răspunde unor presiuni inadmisibile, indiferent de unde ar veni acestea. Ne opunem transformării CNA în Consiliul Naţional al Antenelor şi cerem demisia preşedintelui Laura Georgescu, pentru a pune capăt acestei întâmplări nefericite din istoria CNA", mai spun Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

CNA a respins, pe 10 decembrie, solicitarea societăţii Antena TV Group de transformare a televiziunii Antena 2 în Antena Stars, unii membri ai Consiliului - Narcisa Iorga şi Laura Georgescu - precizând că postul se va tabloidiza prin emisiunile unor prezentatori ca Bianca Drăguşanu în noua grilă a canalului. Societatea Antena TV Group SA solicitase CNA modificarea denumirii Antena 2 în Antena Stars, modificarea siglei şi a grilei de programe a televiziunii.

"Împotriva" solicitării Antena TV Group au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea, în timp ce "pentru" aprobarea solicitării societăţii au votat Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul CNA din Bucureşti, Laura Georgescu a declarat că CNA reprezintă vocea telespectatorilor şi a ascultătorilor, iar demersurile sale în calitate de şef al acestei autorităţi de reglementare sunt menite să apere interesul public şi sunt în acord cu Legea audiovizualului şi cu Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

În aceeaşi conferinţă, Laura Georgescu a spus că va introduce cu celeritate pe ordinea de zi a şedinţei CNA dosarul prin care Antena TV Group solicită transformarea Antena 2 în Antena Stars, însă acest lucru se va întâmpla numai după ce dosarul va fi completat de radiodifuzor cu toate documentele prevăzute de legislaţia audiovizualului. Totodată, Laura Georgescu a precizat că dosarul nu este complet (în momentul desfăşurării conferinţei de presă, n.r.).

Pe de altă parte, Laura Georgescu nu a anunţat încă ordinea de zi a următoarei şedinţe publice a CNA, despre care a afirmat în conferinţa de presă că ar urma să aibă loc luni.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Laura Georgescu nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu solicitarea Narcisei Iorga şi a lui Valentin Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici