Domnica Rădulescu, premiată în SUA pentru romanul său de debut

Scriitoarea de origine română Domnica Rădulescu, profesoară la Universitatea Washington and Lee, a primit din partea Bibliotecii din Virginia premiul pentru ficţiune pe 2009, pentru romanul "Trenul de Trieste", se arată pe site-ul instituţiei americane.

128 afișări
Imaginea articolului Domnica Rădulescu, premiată în SUA pentru romanul său de debut

Domnica Rădulescu, premiată în SUA pentru romanul său de debut (Imagine: wlu.edu)

Biblioteca din Virginia premiază anual scriitori din statul american sau lucrări de nonficţiune pe un subiect legat de Virginia. Premiile sunt acordate pentru categoriile ficţiune, nonficţiune, poezie şi întreaga operă. Câştigătorii acestor distincţii, la care se adaugă premiul publicului, primesc câte 3.500 de dolari, precum şi un trofeu din cristal, în formă de carte.

Juriul a motivat alegerea volumului Domnicăi Rădulescu prin faptul că este "un uimitor roman de debut scris într-o frumoasă proză lirică care transcende capcanele romanului de debut".

Totodată, la anunţarea câştigătorului premiului pentru ficţiune pe 2009, Biblioteca din Virginia a precizat că Rădulescu spune o poveste despre o tânără care caută libertatea şi siguranţa în România sovietică a anilor '70, care fuge în SUA pentru o nouă viaţă, umbrită însă de ceea ce a lăsat în urmă, şi care se întoarce la vârsta a doua pentru a recupera pământul ei din tinereţe.

"Combinând intensitatea primei iubiri cu realităţile dure ale represiunii politice şi melancolia exilului, «Trenul de Trieste» este o călătorie marcantă către o ţară îndepărtată, precum şi o odisee în sufletul omenesc", se arată în caracterizarea făcută de instituţie.

Domnica Rădulescu, născută în România, s-a stabilit în SUA în 1993. În prezent, predă limbi romanice la Universitatea Washington and Lee. Romanul ei a primit cronici favorabile încă de când a fost publicat, în august 2008. Chiar înainte de publicarea cărţii, drepturile de traducere au fost cumpărate în Franţa, Italia, Germania, Olanda, Israel, Serbia, Ungaria şi Grecia. În SUA, cartea a fost publicată de prestigioasa editură Random House.

În 2008, romanul a apărut la editura Tritonic.

"Sunt întrebată mereu cât din romanul meu este autobiografie, dar aproape toată lumea scrie de manieră autobiografică, este diferit doar în ce măsură. Pentru mine, până la urmă, acest lucru nu contează. Da, are la bază anumite experienţe trăite, dar cele mai multe nu sunt reale. Până la urmă, totul este ficţiune şi, odată inventate, personajele mele trăiesc singure şi îşi fac propriile experienţe şi alegeri. De exemplu, se numeşte «Trenul de Trieste», iar eu n-am fost la Trieste decât după ce am scris cartea", a declarat Rădulescu, într-un interviu acordat înainte să fie premiată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici