Dorina Lazăr: Să vină şi Curtea de Conturi la Odeon, n-am nimic de ascuns. N-am nevoie să fur bani

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a spus, joi, că nu este împotriva comisiei de control din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), chiar ar chema şi Curtea de Conturi pentru a evalua instituţia, întrucât nu are nimic de ascuns, afirmând că nu are nevoie să fure banii statului.

285 afișări
Imaginea articolului Dorina Lazăr: Să vină şi Curtea de Conturi la Odeon, n-am nimic de ascuns. N-am nevoie să fur bani

Dorina Lazăr: Să vină şi Curtea de Conturi la Odeon, n-am nimic de ascuns. N-am nevoie să fur bani (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, în şedinţa din 30 septembrie a CGMB, că va trimite o comisie de control la Teatrul Odeon, care să verifice contractele, situaţia economică şi modul în care conducerea instituţiei şi-a îndeplinit obligaţiile.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierul general PNL Mihai Voicu, care, în aprilie, a cerut constituirea unei comisii de analiză şi verificare a activităţii Teatrului Odeon.

Comisia de analiză a activităţii Teatrului Odeon va fi constituită din cinci consilieri CGMB, care vor face verificări pe o perioadă de cel mult 60 de zile. Consilierii care fac parte din comisia de control sunt Gabriel Fătu, Cătălin Câmpeanu, Minică Boajă, Maria Popa şi Lăcrămioara Fontoura-Alexandre.

Verificările comisiei vor urmări situaţia economică a Teatrului Odeon, contractele încheiate şi modul de îndeplinire a atribuţiilor şi sarcinilor personalului de conducere. De asemenea, comisia va elabora propuneri de măsuri pentru creşterea eficienţei activităţii Teatrului Odeon. Raportul comisiei va fi prezentat CGMB în cel mult 60 de zile de la începerea verificărilor.

În urma acestei decizii, joi, a avut loc o conferinţă de presă la Teatrul Odeon, la care au participat Dorina Lazăr, directorul instituţiei, Geta Andrei, contabil-şef al Teatrului Odeon, şi Adina Alexe, juristul instituţiei.

La această conferinţă de presă, Dorina Lazăr a explicat că structura Primăriei Capitalei este asemănătoare cu cea a ţării. "Această Primărie a noastră este constituită ca structura ţării. Adică, e Consiliul General al Primăriei, care e un fel de Parlament, şi este primarul general al Primăriei, care este un fel de preşedinte al autorităţii locale. Niciodată un primar nu poate să ducă la îndeplinire o sarcină, un obiectiv, fără ca acest obiectiv să nu fie discutat, aprobat de Consiliul General al Primăriei", a spus Dorina Lazăr, care a menţionat că teatrele din Capitală, în afară de Teatrul Naţional din Bucureşti, sunt în subordinea Consiliului General al Primăriei, care este structurat pe comisii.

De asemenea, Dorina Lazăr a precizat că, în fiecare an, când se discută bugetul teatrului, acesta se dezbate întâi în comisia de cultură, comisia economică şi abia după aceea este aprobat, împărţit, eşalonat.

Totodată, Dorina Lazăr a menţionat că este în structura de conducere a teatrului din 1996. Până în 2001 a fost director artistic, pe vremea când Alexandru Dabija era director general, iar, din 2002 a venit în funcţia de director general. Aceasta a menţionat că la concurs a participat împreună cu Alexander Hausvater şi ea a câştigat.

"Când s-a făcut prima evaluare, eu am luat nota 10. Ceilalţi, toţi bărbaţi, au luat sub nota 10. Şi toţi au fost foarte supăraţi. Ba Caramitru (Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, n.r.) mi-a spus" «Ai luat 10, mie mi s-a spus că 10 iau numai îngerii». De atunci n-am mai luat 10. (...) Această comisie de evaluare a managerului este alcătuită din trei module: o treime din funcţionarii primăriei şi două treimi din specialişti în managementul cultural", a mai spus Dorina Lazăr.

De asemenea, aceasta a precizat că nu are nevoie să fure banii statului şi că nu mai are ambiţii artistice.

"Eu am 75 de ani, fac de 55 de ani teatru, nu mai am ambiţii artistice. (...) Atât mi-a fost, ăsta este locul meu. Mai sunt unii în faţa mea, mai sunt unii şi în spatele meu. Oricât aş alerga, eu pe cei din faţa mea nu o să-i pot depăşi. După câţiva ani de când am fost director, a apărut o lege că puteam să ieşim la pensie cu leafa cu care eram atunci încadraţi şi am crezut că îl apucăm pe Dumnezeu de-un picior. Şi am ieşit la pensie (...) şi am fost reangajaţi şi am funcţionat în continuare, vreo doi-trei ani. Vreau să vă povestesc toate astea, pentru că eu am funcţionat ani de zile ca actriţă cu sarcini de director, dar având leafa de actriţă. Când a apărut pensia, am avut şi pensia, deci eu mă ajung cu banii, nu am nevoie să fur din banii statului. Când a apărut criza economică şi mi s-a luat pensia şi am devenit manager, nu mai eram actriţă. Acum, pe mine dacă mă scoate, nu mai sunt actriţă la Teatrul Odeon, sunt pensionară", a declarat Dorina Lazăr.

Totodată, Dorina Lazăr a subliniat faptul că este un om liber. "Din clipa în care am devenit funcţionar, eu am devenit un om liber şi atunci ce e în guşă e şi-n căpuşă şi n-am avut nevoie nici să dau din cap şi să spun aşa e în faţa funcţionarilor de la Primărie, n-am avut nevoie nici să am avantaje de la funcţionarii de la Primărie. Ce am avut de spus am spus. Poate, uneori, tonul nu a fost cel potrivit (...) şi m-am cam luat în colţi cu diverşi funcţionari din Primărie. Doi dintre aceşti domni cu care m-am luat în colţi au fost domnul Mihai Voicu şi domnul Gabriel Fătu".

De asemenea, directorul Teatrului Odeon a spus că pe Gabriel Fătu l-a cunoscut în urmă cu câţiva ani, când venea şi cerea invitaţii pentru Institutul de Teatru, şi, la un moment dat, nu a vrut să îi mai dea. Acelaşi lucru, spune Dorina Lazăr, s-a repetat când Mihai Voicu a devenit preşedintele comisiei de cultură a Primăriei, care, la rândul său, cerea invitaţii de la Teatrul Odeon.

Dorina Lazăr a vorbit şi despre dezbaterile despre buget care au avut loc în primăvară. "Vă asigur că niciodată nu am cerut mai mult, cu gândul că tot ne taie. S-a cerut cât s-a considerat că e nevoie pentru anul care vine", a spus directorul Teatrului Odeon, precizând că Mihai Voicu i-a spus atunci că în "pixul" său stă bugetul instituţiei teatrele.

În ceea ce priveşte controlul care va veni la Teatrul Odeon, Dorina Lazăr a spus că nu este împotrivă.

"Noi nu suntem împotriva controlului la Teatrul Odeon, ba chiar sunt foarte fericită să vină controlul, această comisie pe care a făcut-o Consiliul. (...) Eu aş chema şi Curtea de Conturi să vină, pentru că nu am nimic de ascuns, absolut nimic. (...) Dacă Teatrul Odeon a ajuns acum unde este este pentru că, de 20 de ani, este aceeaşi echipă. Dabija nu mai este directorul teatrului, dar face parte din teatru, el este încă omul la care eu dau telefon, noi ne sfătuim încă", a spus Dorina Lazăr.

Aceasta a mai spus că se simte mâhnită din cauza unui singur lucru: "E atât de uşor să murdăreşti un om şi este imposibil să-l mai cureţi". De asemenea, actriţa a spus că nu-i plac scandalurile în care este implicată, nu le caută, tot ceea ce o interesează sunt teatrul şi rolurile.

Dorina Lazăr a vrut, totuşi, să facă o precizare. Acest control se referă doar la Teatrul Odeon. Există, într-adevăr, şi o evaluare a managerilor unor teatre din Bucureşti, cărora li se termină mandatele (Dorina Lazăr, George Mihăiţă, Ducu Darie şi Alexandru Arşinel), dar aceasta este o altă acţiune.

Totodată, Dorina Lazăr a precizat că nu există un argument pentru acest control. În expunerea de motive de la Comisie se arată că, potrivit legii 215, au dreptul să facă control în orice instituţie. Nici membrii comisiei nu ştiau că nu există expunerea de motive.

Întrebată care este motivul real pentru care Mihai Voicu a cerut acest control la Teatrul Odeon, Dorina Lazăr a afirmat: "Nu i-am angajat nevasta la teatru. (...) Acum mulţi ani în urmă, când era domnul Videanu primar, m-a sunat şi mi-a spus «Doamna Lazăr, eu nu vreau să mă bag, nu vreau să mă amestec, dar puteţi să vă aplecaţi puţin asupra unei persoane care ar dori să vină la teatru». Să vină. A venit, am vorbit şi i-am spus exact ce colegii mei ştiu că s-a întâmplat cu toţi cei care au fost angajaţi: «Scumpa mea, dacă te invită un regizor, te distribuie, eu nu o să spun nu, că ăla ştie ce vrea. Te invită al doilea regizor, ăla ştie ce vrea. Pe urmă, am o justificare ca să te angajez, dar aşa nu ştiu să-ţi spun, mai aşteaptă». Domnul Videanu nu s-a supărat, deşi era primar, a lăsat la latitudinea mea (...)".

"Eu nu o să rămân în veci pururi directoare. (...) Dar nu vreau să plec aşa, vreau să mai rămân un an, pentru că, la anul, acest teatru (Teatrul Giuleşti) face 70 de ani", a spus Dorina Lazăr.

Teatrul Odeon este o instituţie publică de cultură de interes local, finanţată de la bugetul Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, care prestează un serviciu public de cultură şi se află sub autoritatea CGMB.

Dorina Lazăr este actriţă a Teatrului Odeon din 1969. În perioada 1996 - 2002, Dorina Lazăr a fost director artistic al instituţiei, iar, din 2003, este director.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici