EBU: "E păcat că s-a ajuns la descalificarea din Eurovision pentru atenţionarea autorităţilor române"

Directorul general EBU, Ingrid Deltenre a declarat că "este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române", în cadrul unei întâlniri cu Ministerului Finanţelor, Parlamentul, Consiliului Concurenţei şi TVR.

2077 afișări
Imaginea articolului EBU: "E păcat că s-a ajuns la descalificarea din Eurovision pentru atenţionarea autorităţilor române"

EBU: "E păcat că s-a ajuns la descalificarea din Eurovision pentru atenţionarea autorităţilor române" (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

Pentru prima dată vineri, 6 mai, au discutat la aceeaşi masă reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Parlamentului, ai Consiliului Concurenţei, ai TVR şi ai EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune), în cadrul unei întâlniri (fără accesul presei) la sediul Ministerului Finanţelor, potrivit unui comunicat al ministerului remis MEDIAFAX.

Conducerea EBU a considerat că măsura a fost necesară pentru că problema datoriilor TVR nu a fost rezolvată. Preşedintele Comisiei pentru cultură, Georgică Severin, consideră că legea este "depăşită" şi trebuie modificată; şefa departamentului juridic al EBU a tras atenţia că dacă se finalizează procedurile de excludere a TVR, Televiziunea Publică va pierde drepturile de difuzare pentru Campionatele Mondiale de Fotbal, accesul la fluxul de ştiri externe. Pe de altă parte, ministrul finanţelor publice, Anca Dragu, a declarat, printre altele, că "Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică".

Directorul general EBU, Ingrid Deltenre a subliniat că "datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice". Aceasta a considerat ca fiind "regretabil" faptul că "a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision", scopul fiind atragerea atenţiei autorităţilor române.

Mai mult, Ingrid Deltenre a declarat că, din februarie 2013, este la a treia vizită în România şi din cauza faptului că nu s-a găsit nicio soluţie, conducerea EBU a luat această măsură unică în istoria forului european.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mass-media din Senat, Georgică Severin, a pledat pentru schimbarea legii, considerată depăşită, ca soluţie pentru rezolvarea problemelor TVR pe termen mediu şi lung.

Şefa Departamentului Juridic, Jane Vizard, a atras atenţia că în acest moment este în pericol statutul TVR de membru al European Broadcasting Union.

O eventuală excludere din EBU înseamnă pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiţii sportive internaţionale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 şi 2022, dar şi accesul la fluxul de ştiri externe.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a precizat că "Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică. Ţinând cont de gravitatea situaţiei, am considerat necesar să organizez această întâlnire cu toate părţile implicate pentru găsirea unei soluţii în vederea evitării unei noi sancţiuni şi mă refere la posibilitatea ca TVR să fie exclusă din EBU".

Reprezentanţii ministerului, împreună cu cei ai Consiliului Concurenţei şi ai EBU vor rămâne în contact, vor schimba informaţii şi vor căuta împreună soluţii în limita cadrului legal.

La finalul întâlnirii, Ingrid Deltenre a apreciat deschiderea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, voinţa pentru deblocarea situaţiei şi şi-a exprimat încrederea că va fi găsită o rezolvare a situaţiei.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă de la serviciile EBU din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunţat EBU pe 22 aprilie, pe site-ul oficial. Una dintre consecinţele excluderii TVR de la serviciile EBU este eliminarea din competiţia muzicală Eurovision.

Pe de altă parte, Televiziunea Publică va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care a fost retrasă de la serviciile de membru EBU. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

România are cea mai scăzută taxă pentru servicii de televiziune din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice, au precizat reprezentanţii TVR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici