Ediţia în italiană a Wikipedia protestează faţă de un proiect de lege al Guvernului de la Roma

Ediţia în limba italiană a Wikipedia este blocată miercuri, administratorii site-ului protestând astfel faţă de un proiect de lege propus de Guvernul de la Roma care ar obliga proprietarii site-urilor să modifice conţinutul imediat ce ar apărea contestaţii, scrie ziarul La Repubblica.

357 afișări
Imaginea articolului Ediţia în italiană a Wikipedia protestează faţă de un proiect de lege al Guvernului de la Roma

Ediţia în italiană a Wikipedia protestează faţă de un proiect de lege al Guvernului de la Roma

Site-ul Wikipedia în italiană publică miercuri pagini albe, cu următorul mesaj: "Ediţia în italiană a Wikipedia riscă să nu mai poată continua furnizarea unui serviciu care de-a lungul anilor a fost foarte util şi pe care acum îl căutaţi. Pagina pe care o căutaţi există, este inaccesibilă temporar, dar există riscul ca în curând să fim constrânşi să o desfiinţăm de-a binelea".

Administratorii site-ului protestează faţă de proiectul de lege elaborat de Guvernul italian, un proiect care a stârnit o serie de controverse în Peninsulă.

Proiectul obligă site-urile, blog-urile şi publicaţiile în format electronic să difuzeze în maxim 48 de ore după o sesizare versiuni corectate ale materialelor, "respectând caracteristicile grafice, metodologia de acces pe site şi vizibilitatea" materialului iniţial.

"Însă sesizările nici măcar nu sunt examinate de un judecător imparţial, ci este doar opinia persoanei care se simte lezată de materialul publicistic respectiv. Dacă va fi adoptat acest proiect de lege, va fi imposibil să ne mai bucurăm de binele apreciat cel mai mult în mediile online: libertatea de expresie", avertizează administratorii ediţiei italiene a Wikipedia.

În plus, ar fi foarte greu ca Wikipedia să prezinte versiuni corectate în intervalul de 48 de ore prevăzut de proiectul de lege, dat fiind că site-ul nu are nicio echipă redacţională, ci orice persoană poate deschide pagini pe orice temă doreşte, corectitudinea informaţiilor depinzând tocmai de posibilitatea actualizării acestora oricând este necesar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici