Editura Nemira: 25 de ani de apariţii editoriale, bucurie pentru lectură şi autori prestigioşi

Editura Nemira sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de la înfiinţare, cu evenimente speciale la Salonul de carte Bookfest (1-5 iunie) şi cu surprize pentru cititori în toate librăriile din ţară pe parcursul lunilor iunie şi iulie.

239 afișări
Imaginea articolului Editura Nemira: 25 de ani de apariţii editoriale, bucurie pentru lectură şi autori prestigioşi

Editura Nemira: 25 de ani de apariţii editoriale, bucurie pentru lectură şi autori prestigioşi

Toate evenimentele aniversare vor avea loc sub umbrela campaniei Super cititorii Nemira, în cadrul căreia editura îi invită pe toţi iubitorii de carte la un maraton aniversar ce cuprinde o călătorie înapoi în timp prin arhiva şi istoria editurii Nemira (pe Timeline-ul de pe blogul editurii, http://blog.nemira.ro/ ) cu testimoniale, concursuri, quizuri şi multe cadouri pe Pagina de Facebook pentru a sărbători un sfert de secol de plăcerea lecturii.

Pe 22 iulie 1991 Valentin Nicolau a pus bazele editurii Nemira, pornind astfel într-o mare aventură prin lumea cărţilor: „Când a trebuit să dau nume editurii m-a fascinat rezonanţa numelui unui munte, a unui vârf de munte din Carpaţii Orientali: Nemira. Suna seducător, nu-mi pot explica exact de ce m-a vrăjit. Primul slogan al editurii botezate astfel în 1991 fost ”Un munte de cărţi, un sigur pisc – Nemira”. Aveam să descopăr abia mai târziu, chiar pe pielea mea, că Nemira înseamnă fără pace, nelinişte…”, exprima Valentin Nicolau.

În decursul acestor 25 de ani, Nemira a adus în casele cititorilor peste 20 de milioane de volume şi 1500 de autori prestigioşi, unii dintre ei traduşi pentru prima dată în limba română, precum Michel Houellebecq, Pascal Bruckner, Paul Coelhlo, Alessandro Baricco, John Kennedy Toole, George R.R. Martin, Philip K. Dick, Stephen King sau Frank Herbert.

Odată cu lansarea colecţiei Nautilus la Nemira, literatura science-fiction s-a impus şi pe piaţa românească de carte prin seriile celebre Dune, Furnicile sau Odiseea spaţială.

Fondatorul editurii, Valentin Nicolau, a lansat tineri autori români şi a promovat valorile autentice: H.R. Patapievici, I.P. Culianu, Mircea Nedelciu, Radu Aldulescu, Daniel Bănulescu, Petre Barbu, şi-au publicat primele cărţi de după 1989 la Nemira.

Editura Nemira a fost prima editură care a lansat un imprint dedicat cărţilor pentru copii în 2006 (editura Nemi, relansată în 2016) şi totodată editura care a lansat primele e-book-uri pe piaţa din România, în 2009.

Dintre cele mai importante evenimente dintr-un scurt istoric al Editurii Nemira amintim momentul 1991 când apare prima carte editată de Nemira, „Monte Cassino” de Sven Hassel care se vinde în câteva zeci de mii de exemplare în prima săptămână de la apariţie. În anul 1992 apare prima carte SF din colecţia Nautilus – „Vânătorul de recompense”, de Philip K. Dick (reeditat cu titlul „Visează androizii oi electrice?”). Tot în acelaşi an apar primele două volume din seria „Dune”, de Frank Herbert.

În anul 1993, Nemira începe publicarea seriei de autor Stephen King cu romanele „Carrie” şi „Shinning”. Anul următor, 1994, la festivalul european de science-fiction EUROCON, Nemira este distinsă cu premiul pentru cea mai bună editură de SF din Europa, prin colecţia Nautilus. În Nautilus apare primul volum din seria „Fundaţia”, de Isaac Asimov.

Anul 1995 marchează debutul lui Horia Roman Patapievici cu „Cerul văzut prin lentilă”, iar Ioan Petru Culianu este publicat pentru prima dată în România cu monografia „Mircea Eliade”. Emil Brumaru publică prima carte după o pauză de 15 ani la Nemira – „Dintr-o scorbură de morcovi”, în 1997.

De asemenea, în 2002 apare „Abaţia”, de Dan Doboş, unul dintre cele mai populare romane de science-fiction autohton.

În anul 2007 Nemira începe publicarea seriei fantasy „Cântec de gheaţă şi foc”, de George R.R. Martin, cea mai populară serie fantasy din lume.

În anul 2010 se lansează colecţia Yorick - de teatru şi artele spectacolului, o colecţie unică unde au apărut nume importante precum Konstantin Sergheevici Stanislavski, Andrei Tarkovski sau George Banu. Nemira lansează în 2013, în Bucureşti, primul club de carte din România, care în prezent a ajuns la ediţia a 39-a.

De asemenea, în 2014 Se schimbă formatul şi conceptul grafic al colecţiei Nautilus SF, pentru a oferi o experienţă vizuală actuală cititorilor pasionaţi de SF&F.

În anul 2016, Nemira relansează editura Nemi de carte pentru copii ce îşi propune, prin selecţia titlurilor, să le aducă plăcerea lecturii şi celor mai tineri cititori.

Astăzi, Nemira îşi invită cititorii să pornească într-o călătorie literară în jurul lumii cu 150 de cărţi noi pe an publicate în colecţiile deja consacrate ale editurii. Maeştrii genului thriller, policier şi faimoşi detectivi se regăsesc în colecţia Suspans, unde cap de afiş sunt Stephen King, Raymond Chandler, Andrea Camilleri şi Rodica Ojog-Braşoveanu.

Colecţiile Babel şi Damen Tango, cu autori precum Julian Barnes, David Foenkinos sau Mathias Malzieu, se bucură de o mare vizibilitate în piaţă şi de aprecierea deosebită a criticilor şi a publicului deopotrivă. Lumea teatrului prinde viaţă prin colecţia Yorick, unde semnează unii dintre cei mai importanţi regizori şi teatrologi din lume, precum Peter Brook sau George Banu, iar în lumea subconştientului pătrundem prin colecţia de psihologie jungiană Philemon.

Nemira promovează literatura română de calitate în colecţiile Maeştrii SF-ului românesc, unde îi regăsim pe Gheorghe Săsărman, Dănuţ Ungureanu, Sebastian A. Corn, Mircea Opriţă şi Cuaternar, unde semnează Emil Brumaru, Nichita Stănescu, Valentin Nicolau, dar şi autori tineri precum Bogdan Munteanu sau Cristina Andrei.

Cele mai populare serii ale noilor generaţii sunt publicate tot la Nemira: „Cântec de gheaţă şi foc” de George R.R. Martin, „Jocurile Foamei de Suzanne Collins” şi „Turnul întunecat” de Stephen King.

Adaptându-se cerinţelor actuale, editura a dezvoltat şi un portofoliu important de carte electronică, oferind publicului peste 200 de cărţi în acest format.

Firul roşu care leagă colecţiile şi autorii Nemira este miza editorială: plăcerea lecturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici