Elevii de liceu, invitaţi la filme documentare cu ocazia Festivalului One World România

Festivalul Internaţional de documentar şi drepturile omului "One World România" va prezenta între 22-25 martie, la Cinema Eforie, mai multe proiecţii special dedicate liceenilor, dar şi profesorilor de liceu, organizate în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

235 afișări
Imaginea articolului Elevii de liceu, invitaţi la filme documentare cu ocazia Festivalului One World România

Elevii de liceu, invitaţi la filme documentare cu ocazia Festivalului One World România (Imagine: Adrian Paduretu/ Arhiva Mediafax Foto)

Asociţia One World Romania invită elevii şi profesorii de liceu la cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de documentar si drepturile omului, desfăşurată între 22-25 martie, unde vor avea loc proiecţii special dedicate liceenilor, organizate în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. La Cinemateca Eforie (strada Eforie nr. 2) vor fi proiectate cele mai noi filme documentare cu şi despre tineri.

Evenimentul face parte din cadrul Festivalul internaţional de documentar şi drepturile omului One World Romania, organizat în perioada 21-27 martie la Bucureşti, ediţia din acest an prezentând 60 de filme documentare.

După fiecare proiecţie din cadrul acestei secţiuni a festivalului, adresate liceenilor, un invitat al festivalului – regizor, producător sau expert în tematica filmului respectiv – va dezbate împreună cu elevii subiecte legate de drepturile omului şi istoria recentă, pornind de la documentarul vizionat.

Înscrierile pentru proiecţii din cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar One World Romania pentru profesori cu clase şi grupuri organizate se fac prin e-mail la adresa scoala@oneworld.ro sau prin telefon, la numărul 0728 069 428, până la 18 martie 2016. Elevii care vin singuri sau cu prietenii sunt aşteptaţi doar cu carnetul de note. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Programul proiecţiilor pentru liceeni în cadrul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului One World Romania 9 va fi următorul:

22 martie ora 10:00: Liberi | Tomislav Žaja | Croaţia | 2015 | 73 min.
22 martie ora 14:30: Roboţelul de Aur (*proiecţie cu descriere audio) | Mihai Dragolea, Radu Mocanu | România | 2015 | 77 min.
23 martie ora 10:00: Felvidek. Prinşi la mijloc | Vladislava Plančíková | Slovacia, Rep. Cehă | 2014 | 75 min.
23 martie 14:30: Profesori de ignoranţă | Tamara Erde | Franţa, Israel, Palestina, Polonia | 2015 | 51 min.
24 martie 10:00: Orice chip poartă un nume | Magnus Gertten | Suedia | 2015 | 75 min.
25 martie 10:00: Jenică şi Perla | Rozálie Kohoutová | Rep. Cehă, Franţa | 2015 | 72 min.

Programul One World Romania la Şcoală dezvoltă materiale educaţionale pentru profesori, organizează proiecţii şi discuţii legate de drepturile omului şi istoria recentă pornind de la filme documentare şi nu în ultimul rând coordonează cluburi de film – o activitate extraşcolară. One World Romania la Şcoală vede în filmul documentar un instrument educaţional, care nu înlocuieşte lecţia, ci funcţionează ca un catalizator pentru discuţii, stimulând gândirea critică şi implicarea civilă, trezind interesul liceenilor pentru lumea din jur, dar şi pentru istoria recentă care a influenţat societatea în care trăim.

One World Romania la Şcoală este programul educaţional al Asociaţiei One World Romania, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi sprijinit de CEZ Group. Acest program îşi propune să introducă filmul documentar şi discuţia despre drepturile omului în liceele din România, prin activităţi destinate elevilor şi profesorilor.

Festivalul One World Romania este organizat de Asociaţia One World Romania şi de Centrul Ceh Bucureşti, partenerul principal fiind Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Uniunii Cineaştilor din România, RoAid - Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerului Afacerilor Externe al României, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Centrului de Resurse Juridice, EEA Grants şi Bankwatch România.

Sponsorii festivalului sunt: CEZ România, Staropramen, Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Centrul Medical Medsana, Škoda şi Amset Prodexim.

Partenerii evenimentului sunt: Ambasada Republicii Cehe în România, British Council România, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Regală a Danemarcei, Ambasada Noii Zeelande în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Institutul Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Braziliei la Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Make a Point, CCSM Corturi Industriale, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Advocate Europe, Asociaţia Sirienilor Liberi din România, Romanian Game Developers Association – RGDA, Fundaţia Cartea Călătoare, Diverta

În fiecare an, festivalul One World Romania îşi propune ca prin filmele pe care le proiectează şi prin evenimentele organizate în jurul acestor proiecţii să prezinte subiectul drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru un public cât mai numeros.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul festivalului www.oneworld.ro, pe adresa de Facebook a evenimentului, pe YouTube, dar pot fi solicitate şi la adresa de e-mail info@oneworld.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici