Evoluţia Alinei Cojocaru în "Giselle", în topul celor mai bune dansuri ale deceniului

Evoluţia balerinei Alinei Cojocaru în spectacolul "Giselle", în 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului, informează Times Online.

367 afișări
Imaginea articolului Evoluţia Alinei Cojocaru în "Giselle", în topul celor mai bune dansuri ale deceniului

Evoluţia Alinei Cojocaru în "Giselle", în topul celor mai bune dansuri ale deceniului (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Cojocaru a oferit o interpretare la debut minunată, într-unul dintre cele bune roluri, fiind imediat promovată la statutul de prim balerină la vârsta de doar 19 ani, fiind astfel cea mai tânără din istoria Baletului Regal", notează publicaţia britanică.

Pe primul loc în top s-a situat dansul de retragere al balerinei britanice Darcey Bussell, la Royal Opera House, în 2007, când cea mai faimoasă balerină a Marii Britanii a interpretat "Song of the Earth" a lui Kenneth MacMillan.

Spectacolul "Sylvia" al coregrafului Frederick Ashton (Royal Opera House, 2004) s-a clasat pe locul doi, iar locul trei a fost ocupat de "Rite of Spring Sadler's Wells" (Royal Opera House, 2008) a coregrafei Pina Bausch.

Alina Cojocaru s-a născut pe 27 mai 1981, în Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. După anul în care a dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev, a revenit la Londra, fiind promovată ca prim-balerină.

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima dată pe o scenă românească, interpretând rolul titular din "Giselle". Ea a fost distinsă atunci cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, pentru performanţele prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii. Alina Cojocaru a revenit în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, la Gala de balet a Festivalului Internaţional "George Enescu". În 2004, ea a fost desemnată cea mai bună balerină în cadrul Festivalului "Monaco Dance Forum", la Gala Premiilor Nijinsky, premiu acordat o dată la doi ani. Repertoriul său include roluri principale în spectacole de balet clasice, precum "Giselle", "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia", în versiunile consacrate sau semnate de Rudolf Nureev ori Natalia Makarova, dar şi în creaţii ale coregrafilor Frederic Ashton sau Ashley Page.

În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la începutul anului 2007, ea a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole.

În ianuarie 2008, Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în baletul "Baiadera".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici