Expoziţia de fotografie "Lipatti Between Worlds", la ICR Budapesta

Expoziţia de fotografie "Lipatti Between Worlds" va fi vernisată, luni, la sediul ICR Budapesta, în prezenţa muzicologului Monica Isăcescu.

89 afișări
Imaginea articolului Expoziţia de fotografie "Lipatti Between Worlds", la ICR Budapesta

Expoziţia de fotografie "Lipatti Between Worlds", la ICR Budapesta (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Expoziţia reuneşte imagini inedite realizate de Dinu Lipatti (1917-1950). Fotografiile alb-negru recompun atmosfera, mediul familial, personal, în care activitatea de pianist şi compozitor a lui Dinu Lipatti s-a conturat şi s-a desăvârşit. Imaginile, păstrate ca suport pe negative din sticlă, au fost prelucrate tehnic şi artistic cu ajutorul Şcolii de Poetică Fotografică "Francisc Mráz" din Bucureşti.

Pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti a fost o personalitate care a marcat pianistica românească şi la nivel internaţional. După ce a fost admis la Conservatorul din Bucureşti, în 1934, a participat la concursul internaţional de pian din Viena. Impresionând audienţa cu interpretarea sa, Dinu Lipatti a primit doar premiul al doilea, ceea ce a făcut ca unul din membrii juriului, celebrul pianist francez Alfred Cortot, să părăsească juriul. Mai mult, Cortot l-a invitat pe Lipatti la Paris să-şi continue studiile de pian la École Nationale de Musique. Printre profesorii francezi de la care a învăţat muzică se numără Paul Dukas şi Nadia Boulanger, iar dirijoratul l-a studiat cu Charles Munch.

În continuarea vernisajului va fi proiectat filmul documentar "Lipatti – Sonată pentru omul bun".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici