Expoziţia "Richard Demarco şi România", organizată de Radu Varia în octombrie, la Biblioteca Naţională

Istoricul şi criticul de artă Radu Varia va organiza, în luna octombrie a acestui an, la Biblioteca Naţională din Bucureşti, expoziţia "Richard Demarco şi România", care va cuprinde picturi, desene, fotografii, filme, cataloage şi articole de presă referitoare la artişti români nonconformişti.

120 afișări
Imaginea articolului Expoziţia "Richard Demarco şi România", organizată de Radu Varia în octombrie, la Biblioteca Naţională

Expoziţia "Richard Demarco şi România", organizată de Radu Varia în octombrie, la Biblioteca Naţională (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European i-a acordat prin vot unanim lui Richard Demarco titlul de Cetăţean European al Anului. De asemenea, acesta a primit din partea primarului oraşului Edinburgh, Donald Wilson, Lord Provost, The Edinburgh Award, o prestigioasă distincţie care, în anul precedent, i-a revenit lui Peter Higgs, laureatul premiului Nobel pentru fizică pe 2013.

"Remarcabilă conştiinţă a valorilor culturale ale continentului nostru, Richard Demarco a dat zidului Berlinului serioase lovituri cu mult înainte de căderea acestuia, invitând să se afirme în capitala culturală a Scoţiei artişti din ţările rupte de lumea civilizată. «Europa nu poate fi concepută fără Cucuteni, fără Maramureş, fără Brâncuşi», este crezul său, afirmat de decenii. Marea ceremonie de la Edinburgh a fost fericitul prilej de-a anunţa public destinaţia finală a colecţiei şi arhivei Demarco: Scottish National Library. Aceste comori ale culturii, evaluate la 20 de milioane de lire sterline, cuprind circa 4.500 de opere de artă şi peste un milion de fotografii", se arată în comunicatul de presă.

Invitat de onoare la ceremoniile oficiale de la Edinburgh, Radu Varia, prieten al lui Richard Demarco încă din 1968, a anunţat, pentru luna octombrie a acestui an, o expoziţie "Richard Demarco şi România", care va fi organizată la Biblioteca Naţională din Bucureşti şi va cuprinde picturi, desene, fotografii, filme, cataloage şi articole de presă referitoare la artişti nonconformişti, printre care Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Biţan, Grupul Sigma de la Timişoara, marele regizor Liviu Ciulei, coregrafii Miriam Răducanu şi Gheorghe Căciuleanu şi poetul Marin Sorescu.

Manifestarea are loc cu implicarea directorului general al Bibliotecii, Elena Tîrziman. Cu prilejul expoziţiei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, îi va remite lui Richard Demarco Diploma de Onoare a Municipiului Bucureşti, In Honoris, pentru extraordinara sa contribuţie la afirmarea culturii noastre în ultimele decenii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici