Expoziţie de pictură cu vin roşu, a artistului vizual Tudor Plăieşu, vernisată la Bucureşti

"Oglinda abisală", o expoziţie de pictură cu vin semnată de Tudor Plăieşu, va fi vernisată pe 5 iunie, de la ora 19.00, la Hotel Pullman World Trade Center Bucharest

386 afișări
Imaginea articolului Expoziţie de pictură cu vin roşu, a artistului vizual Tudor Plăieşu, vernisată la Bucureşti

O expoziţie de pictură cu vin roşu, a artistului vizual Tudor Plăieşu, vernisată la Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Expoziţia "Oglinda abisală" va putea fi vizitată în perioada 5-22 iunie, reprezentând un proiect de artă în premieră în România, potrivit comunicatului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"Este pentru prima dată când un artist contemporan alege să lucreze cu vin roşu, un material neconvenţional, dar cu valenţe expresive deosebite, care cere multă măiestrie şi o bună stăpânire a tehnicii laviului", se mai spune în comunicat.

Expoziţia "Oglinda abisală" este primul proiect personal de grafică al artistului Tudor Plăieşu şi aduce în faţa publicului lucrări realizate cu vin roşu, preţios, dens şi pigmentat intens. Lucrările sunt realizate pe hârtie de foarte bună calitate (Fabriano), cu textura densă, care dă preţiozitate lucrărilor şi exacerbează ideea de unicat şi autentic, scoţând din ecuaţie posibilitatea reproducerii.

"Lucrările (...) exploatează valenţele vii şi transparenţele acestei materii lichide naturale şi sunt alegorii ale unor gânduri şi stări, cu rădăcini în mitologiile nordice, atât din zona europeană, cât şi din zona asiatică. Aceste alegorii au în centru figura feminină, cheia de boltă a vârstelor şi a idealului de frumuseţe. Pata de vin este un pretext de continuă definire a ideii de sacru şi profan, un pretext de redefinire a mitului dionisiac, dar şi a stropirilor rituale prezente în toate culturile vechi, motiv exploatat în bună măsură de câteva importante curente ale artei moderne", spune Tudor Plăieşu.

Pictura cu vin este o tehnică străveche, rezervată maeştrilor. Acuarela, tuşurile, laviul sunt tehnici ce trebuie bine stăpânite, în care ezitările nu sunt permise şi în care primează spontaneitatea tuşei. Artistul trebuie să stăpânească o disciplină a gamelor şi tonurilor foarte strictă (pata de culoare nu poate fi ştearsă). Laviul de vin implică un grad de dificultate superior acuarelei, datorită cromaticii foarte estompate, care necesită o intervenţie rapidă pe hârtie, cu suprapuneri suplimentare.

Tudor Plăieşu a absolvit Universitatea de Artă Bucureşti şi are la activ o experienţă de peste 15 ani. Lucrează grafică, pictura murală şi de şevalet, gravură, ilustraţie şi copertă de carte, fotografie. Stăpâneşte tehnicile vechi şi lucrările sale de grafică reflectă această măiestrie, fie că este vorba de creion, peniţă, gravură, acuarelă şi laviu sau tehnici mixte.

A lucrat pictura monumentală în spaţii diverse, în tehnici diverse (frescă, ulei pe perete, acrilic pe perete sau lemn). Lucrările sale se află în colecţii private în România, Franţa, Italia, Belgia.

Expoziţia "Oglinda abisală" a lui Tudor Plăieşu este un nou proiect din seria de evenimente artistice şi culturale pe care platforma Meda Popea- Arts & Events le aduce în faţa publicului şi care au fost inaugurate în acest an cu expoziţia de fotografie făcută în jurul lumii de artistul fotograf Nina Mihăila - "Ceruri. Ape. Pământ".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici