Expoziţie-EVENIMENT: 40 de artişti contemporani, la Salonul de desen – 2018

Art Yourself Gallery face o invitaţie specială cu ocazia anului Centenar, la "Salonul de desen – 2018", unde artişti contemporani îi invită pe iubitorii de artă să găsească răspunsul la întrebarea "Cum este privită România centenară, modernă, contemporană de către diverse generaţii de artişti".

600 afișări
Imaginea articolului Expoziţie-EVENIMENT: 40 de artişti contemporani, la Salonul de desen – 2018

Expoziţie-EVENIMENT: 40 de artişti contemporani, la Salonul de desen – 2018

"Într-o lume a globalizării, în care tendinţele separatiste tind a se amplifica, sărbătorirea centenarului unirii provinciilor româneşti într-un stat unitar naţional reprezintă afirmarea şi sublinierea importanţei evenimentului istoric petrecut la 1 Decembrie 1918. Celebrarea prin artă (ca „loc” privilegiat al libertăţii de expresie) a acestui moment astral şi unic în istoria naţiunii române reprezintă un act firesc şi legitim. Pornind de la premisa că o expoziţie poate fi un act major de cultură, proiectul propus pentru anul acesta este „Salonul de desen – 2018”, dedicat celebrării Centenarului României moderne”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Proiectul a fost demarat acum 10 ani, ajunge la a V-a ediţie şi care s-a putut materializa cu sprijinul Primăriei municipiului Iaşi, al Uniunii Artiştilor Plastici Iaşi şi al Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu”, Iaşi.

"Cu toate că, în general, artiştii nu agreează impunerea unei teme, ideea generică a proiectului ţine de exprimarea unei stări de spirit, a unui sentiment, de expresia unei relaţii, a unei legături, a sondării interiorităţii, de punerea unei întrebări: Ce înseamnă pentru mine România? Cum este privită România centenară, modernă, contemporană de către diverse generaţii de artişti. Cum o văd cei care de abia au ieşit de pe băncile universităţilor de artă? Dar cei care au emigrat, care trăiesc şi muncesc departe de ţară? Cum privesc România artiştii care bat la porţile consacrării? Dar cei cu nume de rezonanţă în arta românească contemporană? Este un concept incitant şi sensibil, ce nu ţine de ilustrativism, ce doreşte să fie departe de retorismul emfatic, de naţionalismul grosier şi de tendinţele moralizatoare sau pur critice. Este un demers artistic ce ţine în primul rând de experienţa de viaţă, de sensibilitatea şi trăirile interioare ale fiecăruia dintre artişti, fiind, în acelaşi timp, o celebrare a libertăţii de expresie castigate cu greu spre sfârşitul acestui istoric centenar.

De ce tocmai un salon de desen? Pentru că desenul, prin marea lui generozitate, prin „uşurinţa” cu care se poate realiza, prin faptul că este mijlocul de expresie cel mai aproape de idee, reprezintă, fără îndoială, o cale prin care, frust, direct, adevărat, nesofisticat, concis, modern, liber se pot exprima cele mai autentice simţăminte umane, cu minimum de mijloace. Este un limbaj acceptat şi înţeles de către oricine, oriunde, sunt idei, sentimente, trăiri care nu au nevoie de „traducere” pentru a fi decriptate. Cu toate că în ţara noastră artişti de renume au emancipat ideea de desen ca artă de sine stătătoare încă din deceniul VI al secolului trecut, cu toate că începând cu anii `90 în SUA şi Europa Occidentală desenul a devenit o zonă preferată de mulţi tineri şi nu numai, în România acesta continuă să se situeze într-o zonă de nişă. Nu pentru că tânăra generaţie ar fi dezinteresată de fenomen, ci pentru că nu există o încurajare instituţională în acest sens. Un asemenea proiect tocmai acest lucru şi-l propune: repunerea desenului-idee la la locul pe care şi-l merită în fascinantul spectacol al artei contemporane", spune curatorul profesor univ. Dragoş Pătraşcu.

Expoziţia de artă are loc în Bucureşti, la Art Yourself Gallery din Bd. Dacia 51, etaj 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici