Expoziţie Grigorescu, la Muzeul Naţional de Artă

O expoziţie intitulată "Grigorescu, pictor al naturii" va fi vernisată joi la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea pictorului, informează instituţia.

2 afișări
Imaginea articolului Expoziţie Grigorescu, la Muzeul Naţional de Artă

Expoziţie Grigorescu, la Muzeul Naţional de Artă

Expoziţia va prezenta publicului o selecţie substanţială bazată exclusiv pe opere din colecţiile MNAR.

În expunere sunt cuprinse 230 de lucrări de pictură şi grafică având ca temă peisajul, domeniu în care artistul român a excelat şi care reprezintă o componentă semnificativă a operei sale. Propunându-şi să înfăţişeze vocaţia de peisagist a lui Grigorescu, expoziţia dezvăluie evoluţia artistică a marelui pictor, prin includerea unor lucrări ce acoperă toate perioadele sale de creaţie. Deşi Grigorescu a beneficiat în mod constant de recunoaşterea posterităţii, lucru dovedit de succesul expoziţiilor organizate de-a lungul timpului, opera lui este un subiect departe de a fi epuizat.

Publicul are ocazia să redescopere atât lucrări celebre precum "Toamna la Fontainebleau", "Andreescu la Barbizon", "Ţăranca franceză în vie", "Roşiorul", "Studiu pentru atacul de la Smârdan", "Fete lucrând la poartă", cât şi unele mai puţin cunoscute, cum ar fi "Prinţul Carol trecând în revistă prizonierii turci", realizată într-o cromatică monocromă.

După debutul său în ţară ca pictor de biserici, Nicolae Grigorescu a reuşit într-un timp uimitor de scurt un salt extraordinar în direcţia sincronizării cu arta occidentală. În Franţa, lucrând în ambianţa Şcolii de la Barbizon alături de mari pictori ai epocii precum Corot, Millet sau Courbet, artistul român găseşte mediul prielnic dezvoltării sale, îmbinând într-un stil original realismul Şcolii de la Barbizon cu impresionismul şi, într-o ultimă fază, cu elemente simboliste.

După ce anul trecut a organizat în Franţa expoziţia "Nicolae Grigorescu (1838-1907) – Itinéraire d’un peintre roumain de l’école de Barbizon à l’impressionnisme", găzduită de Musée des Beaux-Arts din Agen şi de Musée départemental de l’Ecole de Barbizon, MNAR propune acum publicului o reîntâlnire cu unul dintre cei mai iubiţi pictori români a cărui operă îşi păstrează farmecul şi fascinaţia pe care o avea acum un veac.

Expoziţia Grigorescu, pictor al naturii este însoţită de un album bilingv, român-francez, ce conţine reproduceri ale tuturor lucrărilor prezentate.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 30 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici