Fabrica de Realitate, proiecţii de documentare şi dezbateri în universităţi şi licee din Bucureşti

Proiectul Fabrica de Realitate ajunge, în perioada 9 - 13 noiembrie, în câteva universităţi şi licee din Bucureşti, unde vor avea loc proiecţii de documentare şi dezbateri coordonate de Adina Brădeanu, specialist în film documentar.

230 afișări
Imaginea articolului Fabrica de Realitate, proiecţii de documentare şi dezbateri în universităţi şi licee din Bucureşti

Fabrica de Realitate, proiecţii de documentare şi dezbateri în universităţi şi licee din Bucureşti (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Asociaţia One World Romania aduce filmele produse la Studioul "Alexandru Sahia" la facultăţile de istorie, ştiinţe politice, sociologie şi asistenţă socială ale Universităţii din Bucureşti, la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, SNSPA, Colegiul Naţional "Ion Creangă", Colegiul Naţional "Matei Basarab", Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "Sf. Sava" şi Colegiul Economic Viilor.

Astfel, elevii şi studenţii vor face cunoştinţă cu această "fabrică de realitate" a României socialiste şi vor dezbate acest subiect alături de Adina Brădeanu, de la Universitatea Westminster din Londra, informează un comunicta remis MEDIAFAX.

Începând cu anul 2013, asociaţia a iniţiat un proces de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc şi revizitare a producţiilor realizate în cadrul Studioului "Alexandru Sahia" în perioada 1950 - 1989. Filme documentare din acea perioadă au fost proiectate în cadrul One World Romania - Festivalul internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului, iar o colecţie de scurtmetraje marca Sahia a fost lansată în luna februarie. Datorită interesului crescut pentru aceste filme, în prezent, se află în producţie cel de-al doilea DVD, "Sahia Vintage II".

Înfiinţat în 1950 ca "fabrică de realitate" a României socialiste, Studioul "Alexandru Sahia" a funcţionat vreme de patru decenii. Producţia studioului a inclus o varietate de subgenuri factuale, de la jurnalul de actualităţi la documentarul de autor şi de la documentarul convenţional de propagandă politică la formule efemere precum filmul promoţional turistic şi cel industrial de protecţia muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici