Federaţia Editorilor: Valentin Nicolau, una dintre personalităţile de referinţă ale lumii editoriale

Federaţia Editorilor din România (FER) deplânge decesul lui Valentin Nicolau, spunând despre acesta că a contribuit semnificativ la "consolidarea unui mediu cultural autentic" şi că va rămâne "una dintre personalităţile de referinţă ale lumii editoriale româneşti".

136 afișări
Imaginea articolului Federaţia Editorilor: Valentin Nicolau, una dintre personalităţile de referinţă ale lumii editoriale

Federaţia Editorilor: Valentin Nicolau, una dintre personalităţile de referinţă ale lumii editoriale (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Valentin Nicolau a decedat marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Federaţia Editorilor din România (FER) "deplânge dispariţia fulgerătoare a lui Valentin Nicolau, fondatorul editurii Nemira şi unul dintre cei mai importanţi editori ai României post-decembriste".

"Susţinător pasionat al adevăratelor valori ale culturii, în slujba cărora s-a pus încă din tinereţe, Valentin Nicolau rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca o personalitate puternică şi un spirit enciclopedic prin excelenţă", se arată în comunicatul citiat.

FER mai spune că angajamentul sincer al lui Valentin Nicolau pentru susţinerea prin orice mijloace a culturii scrise a fost probat inclusiv prin activitatea pe care a depus-o în cadrul Asociaţiei Editorilor din România (AER), ca membru al consiliului director al AER şi coordonator al activităţilor antipiraterie ale asociaţiei.

"Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente extrem de grele şi transmitem cele mai sincere condoleanţe tuturor celor care i-au fost apropiaţi", se mai arată în comunicatul citat.

Valentin Nicolau va fi înmormântat vineri, în Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de editura Nemira. Detaliile privind slujba şi înmormântarea nu au fost încă stabilite, urmând să fie făcute publice în următoarea perioadă, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii editurii Nemira.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 - 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu "Camil Petrescu" pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru "Ca zăpada şi cei doi", pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul "Uzina de plăceri S.A.".

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina îngerilor" a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul "Basmania. Răspântia gândurilor" este "un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici