Festivalul Anonimul va avea o retrospectivă bucureşteană, între 30 august şi 1 septembrie

Festivalul Anonimul, care a ajuns la cea de-a zecea ediţie, programată între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, va avea şi o retrospectivă bucureşteană, între 30 august şi 1 septembrie, la Cinema Studio, au anunţat joi organizatorii.

210 afișări
Imaginea articolului Festivalul Anonimul va avea o retrospectivă bucureşteană, între 30 august şi 1 septembrie

Festivalul Anonimul la Sfântu Gheorghe (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Regizorul Istvan Szabo va fi invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta a festivalului şi va primi vineri, în cadrul galei de deschidere a evenimentului, trofeul Anonimul - 10 ani pentru întreaga sa carieră.

Publicul prezent la Sfântu Gheorghe va avea ocazia să revadă în prezenţa regizorului filme importante semnate de acesta, precum "Mephisto" (premiul Oscar, 1982), dar şi "Colonelul Redl" (premiul juriului la Cannes, 1985) şi "Taking Sides/ Cazul Furtwängler".

De asemenea, Istvan Szabo va susţine un masterclass şi va răspunde întrebărilor publicului prezent la festival.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia "Mephisto" (1981), "Colonel Redl" (1984) şi "Hanussen" (1988). Filmografia sa include, de asemenea, titlurile "Meeting Venus" (1991), "Sunshine" (1999) şi "Being Julia" (2004). Cel mai recent film al său, "The Door", cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul 2012.

Festivalul va fi deschis, anul acesta, de cel mai nou film al lui Wong Kar-wai, "Marele maestru/ The Grandmaster", şi va fi închis cu proiecţia debutului în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, "Roxanne".

Despre filmele alese în competiţia festivalului, selecţionerul Ludmila Cvikova a declarat: "Încercăm să aducem regizori din toate colţurile lumii. Este greu să alegem, dar încercăm să facem o combinaţie de regiuni şi stiluri".

Anul acesta, în competiţia festivalului sunt înscrise filme din Afganistan ("Wajma", de Barmak Akram - care va fi prezent în Deltă), Rusia ("Maiorul" de Yuri Birov) şi Kazahstan ("Lecţii de armonie" de Emir Baigazin).

Singurul film românesc din competiţia de lungmetraj a festivalului este "Matei copil miner", de Alexandra Gulea. Filmul regizoarei va fi proiectat în aceeaşi zi cu cel al tatălui său, regizorul Stere Gulea - "Sunt o babă comunistă", cu Luminiţa Gheorghiu şi Ana Ularu în roluri principale, care va fi adus în avanpremieră în faţa publicului de la Anonimul.

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române - coproducător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici