Festivalul de Teatru "Toma Caragiu" va debuta miercuri la Ploieşti

Prima ediţie a Festivalului de Teatru "Toma Caragiu" din Ploieşti se va desfăşura în perioada 9-13 noiembrie, cu o selecţie din cele mai valoroase spectacole româneşti din ultimul deceniu, semnate de regizori ca Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Horaţiu Mălăele şi Victor Ioan Frunză.

323 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Teatru "Toma Caragiu" va debuta miercuri la Ploieşti

Festivalul de Teatru "Toma Caragiu" debutează miercuri la Ploieşti (Imagine: Shutterstock)

Organizat de Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti, Primăria Municipiului Ploieşti şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, festivalul îşi propune să reunească cele mai valoroase şi longevive spectacole româneşti ale ultimului deceniu.

Selecţia spectacolelor din acest an a fost realizată de renumitul critic de teatru şi om de televiziune Marina Constantinescu.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va deschide miercuri, de la ora 21.30, prima ediţie a Festivalului de Teatru "Toma Caragiu" de la Ploieşti, printr-o reprezentaţie specială a spectacolului "Electra" în regia lui Mihai Măniuţiu.

Considerat unul dintre cele mai bine cotate spectacole româneşti din ultimii zece ani, "Electra" lui Măniuţiu a mai avut reprezentaţii în Ungaria, Cipru, Belgia, Muntenegru, Portugalia, Franţa, Israel, Turcia, Coreea de Sud şi în Spania, unde în 2008 a câştigat trei premii la Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida: premiul pentru cea mai bună dramaturgie, premiul pentru cel mai bun montaj, ambele pentru Mihai Măniuţiu, şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru Mariana Mihu (Electra).

Festivalul include producţii ale mai multor instituţii teatrale din Capitală: "Inimă de câine", după Mihail Bulgakov, regia Yuri Kordonski, Teatrul Naţional Bucureşti, "Revizorul" de N.V. Gogol, regia Horaţiu Mălăele, Teatrul de Comedie, "Gaiţele" de Al. Kiriţescu, regia Alexandru Dabija, şi "Joi.mega.joy" de Katalin Thuroczy, regia Radu Afrim, Teatrul Odeon, "Căsătoria", de N.V. Gogol, regia Yuri Kordonski, Teatrul Bulandra, "Absolut!" după "Ivan Turbincă" de Ion Creangă, one-man show Marcel Iureş, regia Alexandru Dabija, şi "Jocuri în curtea din spate" de Edna Mazya, regia Bobi Pricop, Teatrul Act, "Furtuna" de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunza, Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu".

Publicul ploieştean va mai putea vedea "Un cuplu ciudat" de Neil Simon, regia Doina Antohi, Drama for the Masses şi Teatrul Arca, "Fat Pig" de Neil LaBute, regia Cristi Juncu, Teatrul "George Ciprian" Buzău şi Teatrul Act din Bucureşti, "Sufletul. Puncte de veghere" după "Eine Heikle Sache, die Seele" de Dimitre Dinev, regia Radu Afrim, Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, "Dor de Eminescu" - recital de poezie şi muzică cu Ion Caramitru şi Aurelian Octav Popa, spectacole de improvizaţie cu trupele Comedy Show şi Improvisneyland, stand-up comedy cu Tibi Neuronu.

Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti prezintă "Trei surori" de A.P. Cehov, regia Alexandru Dabija, şi "Dialoguri" - spectacol de poezie pe versurile lui Toma Caragiu - one-woman show Carmen Ciorcila.

"Această panoramare ce vizează deopotrivă excelenţa şi anduranţa unor spectacole de teatru doreşte să propună atât publicului exigent al Ploieştiului, dar şi criticului şi istoricului de teatru, un important material de sinteză şi de reflexie asupra valorii artistice în timp", a declarat Lucian Sabados, directorul festivalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici