Filarmonica "George Enescu" intră în grevă de avertisment

Filarmonica "George Enescu" din Capitală intră, joi, între orele 11.30 şi 13.00, în grevă de avertisment, din cauza "refuzului conducerii de a negocia un nou contract colectiv de muncă", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Gheorghe, preşedintele Sindicatului Democratic din instituţie.

154 afișări
Imaginea articolului Filarmonica "George Enescu" intră în grevă de avertisment

Filarmonica "George Enescu" intră în grevă de avertisment (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Contractul colectiv de muncă al Filarmonicii a expirat în 2002, a precizat Gheorghe, adăugând că angajaţii nu urmăresc drepturi salariale, ci protestează faţă de refuzul conducerii de a negocia un nou contract cu angajaţii.

Efectiv, membrii sindicatului - 190 din cei 254 de angajaţi ai Filarmonicii Enescu - îşi vor înceta activitatea, joi, timp de o oră şi jumătate, fără a anula însă repetiţia, care va fi ţinută în restul timpului alocat.

De asemenea, concertul de joi seară va avea loc în condiţii normale, a asigurat reprezentantul sindicatului. "Facem foarte mari eforturi să nu afectăm nici concertele, nici calitatea lor. Nu dorim să se ajungă la grevă generală", a spus Gheorghe.

Contactat de MEDIAFAX, directorul interimar al Filarmonicii Enescu, Cristian Mandeal, a declarat că nu ştie nimic despre această situaţie, pentru că nu se află în prezent în ţară. Totodată, biroul de presă al Filarmonicii nu a prezentat, până la ora difuzării acestei ştiri, un punct de vedere privind anunţul grevei de avertisment.

Greva de avertisment se adaugă altor proteste ale angajaţilor Filarmonicii privind conducerea instituţiei.

Membrii orchestrei simfonice au solicitat ministrului Culturii, Theodor Paleologu, de mai multe ori, să adopte "de urgenţă" măsura de înlocuire a actualilor manageri ai instituţiei - directorul general Cristian Mandeal, aflat în prezent în interimat, până pe 31 decembrie, şi directorul artistic Nicolae Licareţ -, dar şi înlocuirea Andei Petrovici din funcţia de concert maestru al orchestrei.

Ministerul Culturii a luat măsura aprobării unei cereri de schimbare de organigramă din partea Filarmonicii, astfel încât Anda Petrovici să nu mai cânte cu orchestra, ci în cadrul unui nou ansamblu înfiinţat în cadrul instituţiei - Trio Arte.

Potrivit instrumentiştilor, cererea managerului general, înaintată către Ministerul Culturii, de modificare a organigramei instituţiei a fost făcută fără acordul Consiliului de Administraţie sau al Consiliului Artistic al Filarmonicii.

În prezent, şase violonişti din orchestră "sunt obligaţi să îndeplinească atribuţii aferente postului de concert maestru, fapt care excede fişele de post ale acestora şi intră în contradicţie cu prevederile Codului Muncii", potrivit orchestrei.

Totodată, există şapte instrumentişti cărora contractele de muncă le expiră la 31 decembrie 2009, "data expirării fiind stabilită unilateral de către directorul general", precum şi 17 - 18 membri ai orchestrei care au solicitat pensionare anticipată.

"În acest moment, prima orchestră a ţării se află în pericol ca în viitorul apropiat să nu mai poată susţine concerte simfonice cu distribuţie completă", potrivit orchestrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici