Filarmonica Sibiu: Concert omagial dedicat lui Ciprian Porumbescu, sub conducerea unui dirijor nipon

Filarmonica Sibiu prezintă joi „Rapsodia română“ de Ciprian Porumbescu, sub conducerea unui dirijor nipon, în contextul în care anul 2023 a fost instituit de Parlamentul României drept „Anul Ciprian Porumbescu“.

99 afișări
Imaginea articolului Filarmonica Sibiu: Concert omagial dedicat lui Ciprian Porumbescu, sub conducerea unui dirijor nipon

Filarmonica Sibiu: Concert omagial dedicat lui Ciprian Porumbescu, sub conducerea unui dirijor nipon

2023 este un an important pentru cultura română, deoarece se împlinesc 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu şi 140 de ani de la moartea sa.

Filarmonica de Stat Sibiu a ales, din acest motiv, să dedice un concert compozitorului, interpretând „Rapsodia română“, o lucrare pentru orchestră ce surprinde cu extrem de multă sensibilitate specificul spiritului românesc.

„De altfel, întreaga creaţie muzicală a lui Ciprian Porumbescu se încadrează în sfera curentului romantic, manifestând în totalitate elemente tehnice şi de expresivitate ale acestui curent. În lucrările sale, compozitorul bucovinean inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afişează o serie de trăiri personale, gânduri şi idei ce doar în acest mod pot fi auzite”, arată reprezentanţii Filarmonicii.

Concertul va avea loc joi, 18 mai, de la ora 19.00, la Sala Thalia. În ipostază solistică, pe scena Sălii Thalia se va afla pianistul Vassilis Varvaresos. În program se mai regăseşte Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în re minor, op. 30, de Serghei Rahmaninov, precum şi selecţiuni din suita „Lacul lebedelor“ de P.I. Ceaikovski.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul nipon Daisuke Soga, absolvent al Conservatorului din Bucureşti în 1989, chiar în perioada în care instituţia purta numele lui Ciprian Porumbescu. Daisuke Soga a mărturisit că se simte foarte bine să revină în România, la Sibiu, după pandemie.

„La Sibiu cred că am fost ultima dată în anul 2008 şi am văzut nişte schimbări ale oraşului. Am mai făcut în Japonia nişte fragmente din «Crai nou», deci am nişte sentimente deosebite pentru Ciprian Porumbescu, dar şi pentru această lucrare. Bineînţeles că, din cauza faptului că Porumbescu a murit când era foarte tânăr, această «Rapsodie română» este cam incompletă, era o simplă piesă pentru pian solo, dar realizarea pentru orchestră a fost foarte reuşită. Este un program foarte interesant în acest an aniversar Ciprian Porumbescu. În plus, Rahmaninov are pe undeva sânge românesc, este un descendent al lui Ştefan cel Mare, dar bineînţeles că este unul dintre cei mai mari virtuozi ai pianului din secolul XX, iar Concertul nr. 3 este cea mai grea piesă, atât pentru solist, cât şi pentru orchestră, aşa că merită ascultat“, a explicat maestrul.

Înaintea concertului, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia Daisuke Soga va primi premiul Ministerului de Externe japonez pentru dezvoltarea relaţiilor culturale dintre Japonia şi România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici