Filme semnate de Gopo, la Festivalul EasternXpress de la Uppsala

O selecţie de filme animate realizate de Ion Popescu-Gopo va fi proiectată în cadrul Festivalului EasternXpress din oraşul suedez Uppsala, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică, anunţă Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

157 afișări
Imaginea articolului Filme semnate de Gopo, la Festivalul EasternXpress de la Uppsala

Filme semnate de Gopo, la Festivalul EasternXpress de la Uppsala

Proiecţiile vor avea loc la Slottsbiografen, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Suedia, cu sprijinul ICR Stockholm şi al Arhivei Naţionale de Filme a României.

Festivalul EasternXpress, iniţiat de organizaţia non-profit cu acelaşi nume, se află la prima ediţie.

Având drept motto "O perspectivă diferită asupra Europei de Est", evenimentul îşi propune să prezinte publicului din Uppsala, oraş cu îndelungată tradiţie universitară, artişti şi lucrări din această zonă.

Ţările reprezentate sunt Cehia, Croaţia, Polonia, România şi Rusia, iar programul va cuprinde, printre altele, filme de lung şi scurt metraj, muzică klezmer şi o expoziţie.

Ion Popescu-Gopo (1923 - 1989) a fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desene animate în care personajul principal era "omuleţul lui Gopo", o creaţie proprie care l-a făcut celebru şi i-a adus câteva premii naţionale şi internaţionale.

Gopo, regizor de film, scenarist şi actor, s-a impus, prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româneşti, câştigând, în 1957, premiul Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, cu filmul de scurtmetraj "Scurtă istorie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici