Filmul "Brâncuşi din eternitate", prezentat la Londra şi New York în faţa criticilor de film şi membrilor BAFTA

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

668 afișări
Imaginea articolului Filmul "Brâncuşi din eternitate", prezentat la Londra şi New York în faţa criticilor de film şi membrilor BAFTA

Filmul "Brâncuşi din eternitate", prezentat la Londra şi New York

Prima vizionare va avea loc duminică, la Sofia Gallery din Londra, unde vor fi prezenţi mai mulţi critici de film şi membri cu drept de vot ai British Academy of Film and Television Arts, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Ne-am fi dorit ca prima vizionare să aibă loc la Institutul Cultural Român din Londra, însă, din motive inexplicabile, după un prim răspuns pozitiv, am fost informaţi că ICR Londra nu ne mai poate găzdui. Îi mulţumesc ambasadorului Bulgariei la Londra, care ne-a oferit cu generozitate sala de evenimente a Institutului Cultural Bulgar din Londra. Astfel, graţie bunăvoinţei vecinilor noştri bulgari, criticii de film britanici şi votanţii BAFTA vor putea urmări un film sută la sută românesc, despre unul dintre puţinii artişti români cunoscuţi în întreaga lume", a declarat Cornelia Paloş, producătorul filmului.

"Deşi preşedintele României a promulgat legea pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie, ca o reparaţie morală pentru refuzul şi umilirea lui Constantin Brâncuşi de către statul român, filmul nostru, aflat în aceste două competiţii prestigioase, este prezentat pe teritoriul Bulgariei, nu al României", a mai spus aceasta.

Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului "Brancuşi din eternitate", încercând să zugravească personalitatea sculptorului Constantin Brâncuşi. Fiecare personaj vorbeşte, în felul său, despre talentul şi operele unuia dintre cei mai mari artişti ai lumii.

Povestea principală este cea a maturităţii lui Brâncuşi. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Amedeo Modigliani, dar şi a relaţiei cu Martha. În ciuda numeroaselor lui trădări, Martha îi rămâne credincioasă până la moarte.

A doua poveste este a lui Marin Etu, un student la Arte Plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Române, care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului roman, el este condamnat la 13 ani de detenţie. După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe dintre lucrările lui Brâncuşi.

A treia poveste îl are drept protagonist pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în secolul al XII-lea în Tibet. Milarepa este evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu. În timpul detenţiei, datorită unui coleg de celulă, Marin Etu ajunge să afle multe despre viaţa lui Milarepa, care devine liantul între sculptorul Brâncuşi şi falsificatorul Marin Etu.

"Brâncuşi din eternitate" este un film despre căutarea adevărului şi a perfecţiunii în artă, dar şi despre dezamăgirile provocate de nerealizări.

Scenariul filmului este semnat de Ioan Cărmăzan, Radu Petrescu-Aneste şi Pascal Ilie Virgil, imaginea, de Cristian Gugu, iar montajul, de Marian Ene.

Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Române de Televiziune, iar vizionarea de la Londra are loc cu sprijinul Institutului Cultural Bulgar din Londra şi al Ambasadei Bulgariei în Regatul Unit.

Premiile BAFTA sunt cele mai importante distincţii din industria de film britanică.

Nominalizările pentru cea de-a 69-a ediţie a premiilor BAFTA vor fi anunţate pe 8 ianuarie 2016, iar gala va avea loc pe 14 februarie 2016, la Royal Opera House din Londra, pentru al zecelea an consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici