Filmul "Delta", cu şanse reale la Palme d'Or - respins de trei ori la concursurile CNC

Proiectul filmului "Delta" de Kornél Mundruczo, selecţionat în competiţie la Festivalul de la Cannes, a fost respins de trei ori la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în perioada 2005-2007, a declarat pentru MEDIAFAX regizorul Tudor Giurgiu, directorul casei Libra Film (coproducător).

438 afișări
Imaginea articolului Filmul "Delta", cu şanse reale la Palme d'Or - respins de trei ori la concursurile CNC

Filmul "Delta", cu şanse reale la Palme d'Or - respins de trei ori la concursurile CNC

"Delta", al treilea lungmetraj al regizorului maghiar Kornél Mundruczo, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, are un scenariu care revizitează, într-o manieră liberă, două opere clasice - "Hamlet" de Shakespeare şi "Electra" de Euripide, în decorul Deltei Dunării, unde a fost filmat în întregime, timp de patru ani. "Delta" este o coproducţie Ungaria, Germania şi România.

Tudor Giurgiu a spus că bugetul total al filmului "Delta" a fost de 1,5 milioane de euro, dintre care 800.000 de euro au fost cheltuiţi în România. "Sper să se modifice sistemul de finanţare al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC)", a spus Tudor Giurgiu. "Ar trebui să existe o secţiune specială de concurs pentru coproducţii minoritare".

La concursul din 2006, "Delta" a fost respins cu nota 6,53, iar la cel din iulie-august 2007, a avut o notă finală de 3,73.

Atât regizorul Tudor Giurgiu cât şi critici din străinătate spun că filmul "Delta", care a câştigat, în februarie, Marela Premiu la Zilele Filmului Maghiar, are mari şanse să câştige Palme d'Or la Cannes. "Sper, totuşi, să nu ia Palme d'Or, căci astfel ne-am face de poveste", a declarat Giurgiu.

În "Delta", filmul regizorului Kornél Mundruczo, Dunărea nu este numai un decor, ci întreaga scenă a unei drame. Ne aflăm la capătul cursului fluviului, acolo unde apele Dunării se varsă în Marea Neagră, într-un "no man’s land" locuit de o mână de pescari.

Regizorul prezintă o comunitate dură, închisă. Într-o zi, un om se instalează nu departe de sat, în cabana tatălui său de la marginea fluviului. El este intrusul, străinul. În momentul în care sora sa i se alătură pentru a trăi împreună o poveste de dragoste, totul se tulbură. Personajele secundare, care joacă rolul corului din tragedia greacă, şuşotesc că drama este aproape. Partitura muzicală, o compoziţie extraordinară a violonistului Felix Lajko, ce interpretează şi rolul principal, anunţă, la rândul său, furtuna. Străinul va pieri deoarece, această lume închisă, refractară la orice schimbare, nu suportă ca un om să trăiască liber, împotriva regulilor obişnuite.

Pe 10 iulie 2006, actorul principal,Lajos Bertók, a murit. Această tragedie a întrerupt filmările pentru o vreme, până în acel moment fiind realizate doar 45 de minute din lungmetraj. În februarie, s-a anunţat că Félix Lajkó, un muzician de etnie ungară, originar din Serbia, mai cunoscut pentru talentele sale de violonist decât pentru cele actoriceşti, îl va înlocui în rolul principal pe Bertok. De asemenea, Tudor Giurgiu a povestit că filmul a avut "o naştere grea". "Acum doi ani, a apărut epidemia de gripă aviară în Deltă, şi în acelaşi an a îngheţat Dunărea".

Mundruczo a mai abordat tema incestului în scurtmetrajul "Shortlasting silence" inclus în proiectul "Obiecte pierdute/ Lost and Found", la care a colaborat şi regizorul Cristian Mungiu, cu segmentul "Curcanii nu zboară". Este vorba despre un film morbid şi sumbru în conţinut şi stil, tratând teme precum singurătatea, sinuciderea şi incestul într-o poveste despre un bărbat, un psiholog, care merg să-şi vadă mama moartă.

Pentru scurtmetrajul cu care a debutat, "Afta - Day after Day" (2001), Mundruczó a primit numeroase premii internaţionale, printre care se numără cel de la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus, Premiul Criticilor din Ungaria şi premiul ARTE pentru scurtmetraj european, la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje de la Oberhausen.

Primele două lungmetraje ale lui Kornél Mundruczó, "Pleasant Days" şi "Johanna", s-au bucurat de aprecierea criticilor, cel dintâi fiind premiat la festivalurile de la Locarno, Rotterdam, Sofia şi Bruxelles, în 2002, iar al doilea, fiind foarte bine primit la secţiunea Un Certain Regard, de la Cannes, în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici