Filmul "Elser", despre o tentativă eşuată de asasinare a lui Hitler, în deschiderea Festivalului Cinepolitica din Bucureşti - VIDEO

Thrillerul "Elser/ 13 Minutes", cel mai recent film al regizorului Oliver Hirschbiegel, care prezintă una dintre tentativele eşuate de asasinare a lui Adolf Hitler, va fi proiectat pe 26 aprilie, la Cinema Studio din Bucureşti, în deschiderea Festivalului Internaţional Cinepolitica.

410 afișări
Imaginea articolului Filmul "Elser", despre o tentativă eşuată de asasinare a lui Hitler, în deschiderea Festivalului Cinepolitica din Bucureşti - VIDEO

Filmul "Elser", despre o tentativă eşuată de asasinare a lui Hitler, în deschiderea Festivalului Cinepolitica din Bucureşti

Thrillerul despre una dintre tentativele eşuate de asasinare a lui Adolf Hitler a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în afara competiţiei, şi va rula pentru spectatorii români în premieră la puţin timp după lansarea lui în Germania, potrivit organizatorilor festivalului.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Cinepolitica va avea loc între 26 şi 30 aprilie, la Cinema Studio şi Elvira Popescu.

"13 minute care ar fi putut schimba cursul istoriei", o istorie fascinantă, mai puţin cunoscută publicului larg, este adusă pe ecrane de regizorul unor producţii ca "Das Experiment" şi "Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang". Pe 8 noiembrie 1939, un muncitor, Georg Elser (Christian Friedel), a plasat o bombă artizanală într-un local în care Hitler urma să ţină un discurs. Însă liderul nazist şi-a schimbat programul pe neaşteptate şi bomba a explodat cu 13 minute după plecarea sa, omorând alţi opt oameni.

"Este o poveste bine construită despre un erou german singuratic, care a încercat să-l elimine pe Adolf Hitler în 1939, un fel de prequel la nebunia finală din «Der Untergang»", scria publicaţia Screen Daily. Georg Elser a murit înainte de finalul războiului, pe 9 aprilie 1945, într-un lagăr de concentrare. 9 aprilie este şi ziua în care filmul va avea premiera în cinematografele din Germania.

Oliver Hirschbiegel este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori germani, multipremiat pentru "Das Experiment" (2001) şi "Downfall" (2004), un film despre ultimele zile ale lui Hitler, cu Alexandra Maria Lara, nominalizat la Oscar.

"13 Minutes" marchează întoarcerea regizorului la filmele în limba germană, după trei producţii în engleză - "Invazia/ The Invasion" (2007), "Cinci minute în Rai/ Five Minutes of Heaven" (2009), distins cu premiul pentru regie la Festivalul Sundance, şi "Diana" (2013).

Sub conceptul "arena", Cinepolitica va aduce în premieră filme noi pe teme politice şi va organiza dezbateri, punctând subiecte fierbinţi ale momentului, de la conflicul Rusia-Ucraina la preluarea puterii de către Statul Islamic, în zone din Orientul Mijlociu.

Un astfel de lungmetraj este "Timbutku", al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar şi distins cu şapte trofee César, inclusiv pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie. Inspirat din realitate, "Timbuktu" surprinde transformarea unui oraş din Mali preluat de jihadiştii din grupările Al-Qaïda au Maghreb islamique (Aqmi) şi Ansar Dine.

Fundamentaliştii islamişti au interzis plăceri simple, ca muzica şi fotbalul, şi au impus reguli extreme, în special femeilor. Sissako, originar din Mauritania, a câştigat şi premiul juriului ecumenic la Festivalul de la Cannes 2014. Proiecţia va fi organizată cu susţinerea Cinémathèque Afrique a Institutului Francez din Bucureşti.

Pe 27 aprilie, cu susţinerea Ambasadei Ucrainei în România, ONG-ul Pământeni va lansa la Cinepolitica o campanie de strângere de fonduri - "Pământeni pentru Ucraina". Cu acest prilej, vor fi proiectate documentarul "Nadia noastră", despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deţinută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, şi scurtmetraje din seria "Babylon'13 - Cinema of Civil Protest". Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) din Bucureşti. Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici